Ucraina va informa Rusia în mod oficial cu privire la suspendarea Tratatului de prietenie

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Ucraina a declarat că vineri va anunţa în mod oficial Rusia că nu va extinde tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Moscova.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat miercuri că Ucraina va anunţa toate organizaţiile relevante, inclusiv ONU, în legătură cu această măsură, precizează RFE/RL.

Tratatul - ce durează de 10 ani - a fost iniţial semnat în 31 mai 1997, cu o clauză care stabileşte prelungirea sa automată în cazul în care părţile nu iau măsuri de a-i pune capăt. Tratatul a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999.

Niciuna dintre părţi nu a anunţat că ar dori să încheie acordul înainte de octombrie 2008, şi prin urmare acesta a fost prelungit pentru alţi zece ani.

Tratatul stabileşte principiul parteneriatului strategic, respectarea graniţelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia de a nu se folosi teritoriul unei naţiuni pentru a afecta securitatea celeilalte.

“În calitate de state prietene, egale şi suverane, [părţile] îşi vor baza relaţiile pe respect şi încredere reciprocă, pe parteneriat strategic şi cooperare”, susţine Articolul 1 al Tratatului.

Ucraina şi-a anunţat independenţa de fosta Uniunea Sovietică în 24 august 1991, cu aproape patru luni înaintea dizolvării oficiale a Uniunii.

Relaţiile ucraineano-ruse s-au deteriorat foarte mult de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei, care sunt implicaţi într-un conflict armat cu trupele guvernului din Kiev. Conflictul izbucnit în aprilie 2014 a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane.

SUA şi Uniunea Europeană au condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina şi au aplicat sancţiuni împotriva Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe