Udrea, suparată că nu e lăsată să iasă din puşcărie de ziua fiicei sale: Ne mirăm că aceşti copii se droghează, se prostituează de la 14 ani

Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Popescu
04.09.2023

Fostul ministrul Elena Udrea, aflată în prezent în spatele gratiilor, s-a plâns, duminică, într-o postare pe Facebook, de faptul că nu i se aprobă o permisie de cel puţin 24 de ore pentru a fi acasă cu ocazia zilei de naştere a fetiţei sale.

“Conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului Renate Weber se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii”, a precizat Udrea în postarea sa.

De asemenea, Udrea susţine că privarea copiilor de prezenţa mamelor lor, închise pentru diverse infracţiuni, creşte riscul ca aceştia să devină victime ale traficului de persoane sau droguri, sau chiar să ajungă ei înşişi să comită astfel de infracţiuni.

“Deşi ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligaţi să fie singuri într-un moment atât de important în viaţa lor pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu aceşti copii, aşa cum nimănui nu-i pasă de copiii României în general! Şi atunci de ce să ne mirăm că se droghează şi se prostituează de la 14 ani?”, a continuat fostul ministru.

Totodată, Udrea susţine că multe dintre mamele încarcerate au ajuns în acea situaţie pentru că au vrut să îşi ajute copiii, fără a specifica dacă ea însăşi se află în aceeaşi situaţie.

Postarea Elenei Udrea

Este al doilea an în care solicit să mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei mele, care luna aceasta împlineşte 5 anişori, dar mi se refuză acest drept.​

deşi legea prevede posibilitatea ca deţinuţii să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru că menţinerea legăturii cu familia s-a dovedit esenţială în reabilitarea celor care execută o pedeapsă cu închisoarea, în practică această posibilitatea este aproape inexistentă.

conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului Renate Weber se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii! Situaţia este cu atât mai gravă la Târgşor, singurul penitenciar de femei, unde deţinutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezenţa mamei acasă, chiar şi doar pentru câteva zile.

aşa cum au demonstrat nenumărate studii internaţionale, aceşti copii sunt traumatizaţi pentru tot restul vieţii şi extrem de vulnerabili la riscurile societăţii de azi, devenind mult mai uşor şi într-un procent mult mai mare decât ceilalţi copii victime ale abandonului şcolar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri şi sunt mult mai predispuşi la a săvârşi ei înşişi infracţiuni.

​Având în vedere interesul superior al copilului faţă de oricare alt interes, al statului sau al societăţii, toate instituţiile şi organismele internaţionale recomandă ca în cazul mamelor de copii minori să se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate.

de aceea, ţinând cont de nenumăratele recomandări şi documente ale instituţiilor UE, statele europene au legislaţie specială şi practici în ceea ce priveşte pedepsirea mamelor, puşcăria fiind ultima soluţie şi doar pentru cazuri de pericol social grav.

​La noi, nu doar că nu îi pasă nimănui de aceste recomandări, nu doar că mamele ajung în puşcărie pentru orice faptă, oricât de puţin gravă, dar primesc şi pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiţionată faptul că aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferenţa între un criminal şi o mamă cu 7 copii, condamnată pentru furturi din magazine sau falsuri.

Mai mult, nici măcar această amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii şi familie pentru câteva zile, care există deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep şcoală. Mulţi dintre cei cu mamele în puşcării merg pentru prima dată la grădiniţă, la şcoală sau în prima zi de liceu.

Deşi ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligaţi să fie singuri într-un moment atât de important în viaţa lor pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu aceşti copii, aşa cum nimănui nu-i pasă de copiii României în general! Şi atunci de ce să ne mirăm că se droghează şi se prostituează de la 14 ani?

​P.S. Stiu că până nu ajungi să te confrunţi personal cu o problemă este mai greu să o înţelegi, aşa că fac următoarea precizare:

De multe ori, mamele care au încălcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Târgşor sunt mame condamnate pentru că au furat scutece şi lapte praf din supermarket, spre exemplu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor