UE "târăşte" Ungaria la CJUE din cauza legilor împotriva migraţiei ilegale

Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017.
Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană a început un proces prin care guvernul ungar va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din cauza legilor dure adoptate împotriva migraţiei ilegale.

Legea “Stop Soros”, cu referire la miliardarul pro-migraţie George Soros, a fost adoptată anul trecut şi urmăreşte să pedepsească ONG-urile şi actorii non-guvernamentali care se implică în facilitarea migraţiei ilegale.

Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva Ungariei în august 2018. Un raport publicat în Hungary Today susţine că organul exelcutiv al UE a trimis acum cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE sau CEJ).

Parlamentarul ungar Istvan Hollik, membru al Partidului Creştin-Democrat al Poporului (KDNP), partidul partener al partidului Fidesz al premierului Viktor Orban, a declarat că guvernul s-a pregătit pentru această procedură.

“Guvernul consideră că [legea ‘Stop Soros’] reflectă voinţa poporului ungar şi respectă Convenţia de la Geneva, Acordul Schengen şi Regulamentul Dublin”, a declarat el.

Anul trecut, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a afirmat despre controversata lege: “Noul pachet legislativ ‘Stop Soros’ reprezintă un răspuns mai riguros declarând migraţia ilegală o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale a Ungariei”.

“Astfel de fapte comise în mod regulat, [precum] furnizarea de sprijin financiar pentru migraţia ilegală sau asistarea migraţiei ilegale în schimbul banilor, vor constitui infracţiuni ce vor fi pedepsite cu sentinţe cu închisoare de până la un an”, a adăugat el.

Procedurile de infringement lansate de UE împotriva Ungariei din cauza legilor sale împotriva migraţiei în masă nu reprezintă un lucru nou. În octombrie 2017, UE a ameninţat Budapesta în legătură cu o altă lege privind ONG-urile care a fost concepută pentru a face finanţările externe mai transparente.

Opoziţia premierului Orban la politica graniţelor deschise promovate de George Soros a fost de asemenea criticată de membri ai Partidului Popular European (PPE), grup în Parlamentul European din care face parte şi Fidesz.

PPE a suspendat Fidesz la începutul acestui an din cauza unei campanii cu postere anti-migraţie, desfăşurată înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, care l-a vizat pe fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi pe miliardarul de origine ungară George Soros.

Orban l-a acuzat pe Soros – descris de unii ca un magnat al “graniţelor deschise” – că încearcă să submineze valorile şi identităţile europene prin promovarea şi asistarea activă a unei invazii de refugiaţi şi solicitanţi de azil din ţări majoritar musulmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe