Epoch Times România

Un cunoscut politolog dezvăluie motivul pentru care PNL "se chinuie" să comaseze alegerile / Ce plan are Şoşoacă

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
Andrei Pricopie
25.01.2024

Politologul Andrei Ţăranu a vorbit, într-o emisiune B1 TV, despre motivele din spatele dorinţei liberalilor de a comasa o parte din alegerile care vor avea loc în 2024.

"Pentru PNL e foarte important să fie alegerile comasate, pentru că este singura posibilitate de a scoate o parte dintre votanţi la urne şi asta pentru că ei trebuie să lege, în mod esenţial, votul pentru europarlamentare sau pentru prezidenţiale de alegerile locale. Alegerile locale sunt singurele în care primarii se bat pentru partid. În rest, ei stau destul de departe de politică şi încearcă să îşi strângă capital politic pentru ei, pentru a fi realeşi în funcţie şi, din acest motiv, de obicei, tocmai pentru că există o puternică personalizare a votului la alegerile locale, atunci se structurează altfel tipul de vot.

În timp ce la alegerile europarlamentare, oarecum tradiţional în România, prezenţa este mică şi nu doar în România, în aproape întreaga Uniune Europeană, ăsta e şi motivul pentru care, cum aţi observat, în 2019 s-a introdus şi un referendum, ca să scoată lumea la vot, or, aceste formule presupun, în cazul PNL-ului în bună măsură, rezolvarea marii probleme ideologice, pentru că, în esenţă, PNL-ul în acest moment nu prea mai poate spune nimic nimănui.

Pentru PSD este important să îşi păstreze capitalul pe care îl are acum şi ăsta e motivul pentru care vrea să îşi facă singur felul în care se vor petrece europarlamentarele, localele, generalele şi prezidenţialele, dacă alea nu vor fi negociate. Presupun însă că prezidenţialele vor fi negociate la un moment dat cu PNL. Or, pentru a avea această negociere, ei trebuie să facă scorurile care apar astăzi în sondajele de opinie, pentru că până în iunie se pot schimba foarte multe", a declarat Andrei Ţăranu.

Mizele Dianei Şoşoacă

În opinia politologului, alegerile europarlamentare ar putea să fie urmate de nişte mişcări surpriză, şi anume că ar putea apărea candidaţi surpriză la alegerile prezidenţiale.

"Da, asta v-am mai spus şi eu de foarte multe ori. Până atunci, candidaţii la preşedinţie nu vor fi scoşi pe masă şi, în al doilea rând, unii dintre preşedinţii partidelor de astăzi, dacă nu vor face nişte scoruri pe care şi le propun, de obicei vor avea presiune de a-şi da demisia. De la Crin Antonescu, în genere, preşedinţii PNL-ului, după ce pierd alegerile europarlamentare, sunt forţaţi mai mult sau mai puţin repede să plece. Este cazul domnului Ciucă şi a domnului Bode.

Ăsta e motivul pentru care, repet, ei se chinuie la nesfârşit să comaseze nişte alegeri, ca să poată să supravieţuiască ei politic.

Însă, s-ar putea ca şi în cazul, de exemplu, S.O.S. Dacă S.O.S nu face 5% şi nu mai intră în jocul politic, doamna Şoşoacă este terminată, motiv pentru care, probabil, ea acum va face toate diligenţele cu putinţă, astfel încât să rupă cât mai mult de la AUR şi să îşi facă cei 5% pentru a intra în Parlamentul European, pentru că probabil nu va rămâne acolo", a comentat Andrei Ţăranu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor