"Un dezastru umanitar uriaş" - Amnesty International despre efectele distrugerii barajului Kahovka din Ucraina

Barajul Kahovka, din Ucraina, a fost aruncat în aer provocând inundaţii puternice, 06 mai 2023
Barajul Kahovka, din Ucraina, a fost aruncat în aer provocând inundaţii puternice, 06 mai 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
07.06.2023

Directorul regional pentru Europa de Est şi Asia Centrală al Amnesty International, Marie Struthers, a avertizat că după distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka, aflat în partea de sud a Ucrainei, ocupată încă de Rusia, există riscul unui "dezastru umanitar uriaş".

"În timp ce oraşele şi satele din aval de râul Nipru se scufundă sub ape, costul uman şi de mediu al distrugerii barajului de la Kahovka este un dezastru umanitar uriaş, iar comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

Normele dreptului umanitar internaţional protejează în mod specific barajele, din cauza pericolelor pe care distrugerea lor le reprezintă pentru civili. Distrugerea barajului Kahovka este o catastrofă care pune în pericol viaţa, siguranţa şi bunăstarea a zeci, dacă nu sute de mii de oameni care trăiesc în raza de acţiune a apelor. Este literalmente o poartă deschisă pentru un dezastru uman şi de mediu catastrofal", a afirmat Struthers.

Potrivit acesteia, "distrugerea barajului inundă teritorii enorme în aval, dar în amonte va priva populaţia de aprovizionare cu apă sigură, inclusiv în marile oraşe şi în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia".

Foarte îngrijorător este faptul că ar putea avea efecte catastrofale asupra centralei nucleare Zaporojie, care se află, de asemenea, sub control rusesc şi care se bazează pe apa din Nipru pentru întreţinerea critică.

Autorităţile din toate părţile trebuie să acorde prioritate evacuării şi siguranţei civililor afectaţi de distrugerea barajului şi să ia măsuri pentru a minimiza celelalte consecinţe ale acestuia", a adăugat oficialul pentru Europa de Est al Amnesty.

Nu în ultimul rând, Marie Struthers a declarat că "trebuie să existe o anchetă promptă, independentă şi imparţială privind distrugerea barajului Kahovka".

"De asemenea, reiterăm apelul nostru ca toţi cei suspectaţi de responsabilitate pentru agresiune, crime de război şi alte crime în conformitate cu dreptul internaţional să fie aduşi în faţa justiţiei în cadrul unor procese echitabile, iar victimele şi supravieţuitorii să primească despăgubiri totale", a mai spus Struthers.

Context

Reamintim că, marţi, un baraj important construit în epoca sovietică, în partea controlată de Rusia din sudul Ucrainei, a fost aruncat în aer, declanşând puternice inundaţii în zona de război, părţile beligerante acuzându-se reciproc că poartă responsabilitatea pentru incident.

Potrivit sursei citate, pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri neverificate care înfăţişau o serie de explozii intense în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arătau cum apa se revărsa prin rămăşiţele barajului, iar trecătorii şocaţi foloseau uneori un limbaj dur.

Cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km, reţinând o cantitate de apă egală cu cea a Marelui Lac Sărat din statul american Utah, barajul cu pricina fusese construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a centralei hidroelectrice Kahovka.

Totodată, acesta alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi centrala nucleară Zaporojie, care se află, de asemenea, sub control rusesc. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor