Un focar de pseudopestă aviară a fost depistat în judeţul Braşov

Un focar de pseudopestă aviară (Boala de Newxastle) a fost depistat în zona localităţii Tohanul Vechi, a anunţat, miercuri, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, transmite corspondentul NewsIn.

Buletinul de analiză care confirmă existenţa bolii a fost elaborat de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

„În conformitate cu Manualul Operaţional şi a Planului de Contingenţă pentru Boala de Newcastle s-au luat următoarele măsuri: au fost ucise toate păsările susceptibile de contaminare din cinci exploataţii afectate (gospodării ale populaţiei) într-un număr total de 99 capete păsări, printr-o metodă care să asigure bunăstarea în timpul uciderii conform ghidurilor de bunăstare animală, iar cadavrele de păsări, deşeurile (furaje, gunoi de grajd, etc) susceptibile a fi contaminate au fost clasificate şi dirijate către Protan SA – Sucursala Codlea pentru incinerare. De asemenea, spaţiile folosite pentru cazarea păsărilor, împrejmuirile lor, drumul de acces şi echipamentele au fost dezinfectate, iar conform planului de măsuri de combatere a bolii, vor fi efectuate acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare la intervale de 7 zile, astfel încât nici o pasăre nu va fi introdusă în gospodării decât după 21 de zile de la dezinsecţia finală“, se menţionează în comunicatul DSVSA Braşov, semnat de către Dorin Valter Enache, directorul DSVSA Braşov.

În plus, au fost stabilite zone de protecţie, pe o rază de trei kilometri, dar şi zone de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri, zone în care au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor.

Până în prezent, spun reprezentanţii DSVSA Braşov, nu există dovezi de răspîndire a bolii, ultimul caz cunoscut de îmbolnăvire fiind în data de 3 octombrie.

„De la faza de suspiciune, până la confirmarea bolii, au murit 206 păsări, 53 de păsări au fost ucise de proprietari, iar alte 99 au fost ucise ca urmare a măsurilor luate de către DSVSA. Se monitorizează în continuare starea de sănătate a păsărilor din toate zonele judeţului Braşov“, se mai precizează în comunicatul DSVSA Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie