Un nou căluş pentru presă, marca PSD: pedepse cu închisoare pentru cei ce dezvăluie informaţii despre cauze penale

Şerban Nicolae, PSD
Şerban Nicolae, PSD (Epoch Times România)

Sub motivaţia îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus un amendament care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru persoanele care publică informaţii din dosarele penale. Modificarea propusă de Nicolae a fost adoptată tacit de Senat şi urmează a intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, informează Gândul.

În prezent, Codul Penal prevede că "dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Nemulţumit însă de faptul că doar procurorii sau funcţionarii care au treabă cu dosarele penale sunt pedepsiţi dacă dezvăluie informaţii din dosare, Şerban Nicolae a propus modificarea respectivului articol de lege astfel încât să fie pasibili de pedepse toate categoriile de cetăţeni:

”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”, este amendamentul propus de Nicolae şi adoptat tacit de Senat, cu alte cuvinte, fără să fi fost supus la vot.

Modificarea lui Nicolae ar putea lovi direct în activitatea presei, trimiţându-i după gratii pe cei care scriu despre dosarele de corupţie. Astfel, jurnaliştii care publică stenograme din dosarele unor politicieni acuzaţi de corupţie ar putea fi anchetaţi pentru că au publicat informaţii din ancheta penală şi chiar închişi, dacă propunerea lui Nicolae va fi adoptată de deputaţi.

Mai mult, articolul senatorului Şerban Nicolae nici măcar nu vorbeşte despre documente din ancheta penală, ci despre informaţii, adică o definiţie mult mai largă, mai scrie Gândul. În baza acestui articol, inclusiv informaţiile pe surse, cum ar fi că un deputat sau un ministru este cercetat de DNA, publicate de presă, pot fi asimilate drept "informaţii care nu au caracter public", iar publicarea lor se poate sancţiona cu închisoare de până la 3 ani.

Proiectul senatorului PSD a fost înregistrat la Senat pe 3 februarie şi, opt zile mai târziu a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ al Guvernului.

Comisia Juridică a Senatului a respins cu aviz negativ proiectul de lege. Proiectul va ajunge lege dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, care urmează să dea un aviz în Comisia Juridică şi să voteze în plen propunerea senatorului PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne