Un nou jucător pe piaţa producătorilor de gaz: Stratum Energy

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Compania Stratum Energy va deveni al treilea producător de gaz din România, după Romgaz şi Petrom, a anunţat vineri ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, în SUA, la finele unei întrevederi cu reprezentanţi ai companiilor energetice americane.

Stratum Energy, companie condusă de Ion Popa, fost director Petrom, va avea o producţie anuală de peste 0,5 miliarde m3 după ce va investi în anul 2015 peste 150 milioane dolari în dezvoltarea unui zăcământ de gaz descoperit în 2012 în zona Moineşti (jud. Bacău), a mai declarat ministrul, citat de Hotnews.

Compania Stratum Energy România LLC a descoperit în 2012 un zăcământ de gaze-condensate (ţiţei uşor) în zona Moineşti. Stratum Energy este titulara acordului de concesiune pentru explorare şi exploatare a blocului Moineşti, zonă în care pot fi întâlnite printre cele mai vechi exploatări petroliere, conform informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

Din zăcământul "Poduri" de la Moineşti se vor extrage minim 3 milioane mc gaz/zi şi maxim 6 milioane mc/zi şi o cantitate de condens între 500-900mc/zi.

Valoarea zăcământului de gaze ar putea depăşi 1,5 miliarde dolari, mai informează Hotnews, iar condensul poate avea minim 70% din valoarea gazului. Lucrările de dezvoltare sunt estimate la peste 600 milioane dolari, iar exploatarea preliminară ar putea începe în circa 6 luni, mai declarau reprezentanţii companiei.

Ion Popa, preşedintele Stratum Energy România, a fost director al SNP Petrom până în 2003, când a demisionat.

"Vine privatizarea şi nu vreau să fiu implicat. N-am vrut şi nu vreau. Nu pentru că n-aş fi de acord cu ea. Este o idee bună şi nu este o altă soluţie - toţi ceilalţi operatori din sistem sunt privaţi. (...) Nu vreau să fiu printre cei care decid în privatizare. Datoria mea era să am grijă să fac o societate puternică", declara Popa la momentul respectiv.

După privatizarea Petrom, Popa a devenit consilierul fostului premier Adrian Năstase.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne