Un reporter liberal chinez evită colaborarea cu un tabloid comunist

(photos.com)
Cassie Ryan
31.05.2013

Majoritatea jurnaliştilor sunt dornici să scrie atunci când se comite o nedreptate, dar în China acesta ar putea fi un teren minat când etica personală intră în conflict cu linia Partidului Comunist.

Wang Wai de la Ştiri de Afaceri din China a primit recent un telefon de la Zhang Zhilong cu privire la un articol despre incompetenţa poliţiei. Deşi a început ca doi reporteri colegi care îşi fac o favoare reciprocă, povestea s-a transformat rapid într-un război al cuvintelor pe Weibo, după ce s-a aflat că Zhang a lucrat pentru Timpuri Globale, un ziar al regimului.

Discuţia a început cu povestea lui Zhang despre cum părinţii lui au fost loviţi de un şofer fără carnet, care a refuzat să le plătească facturile medicale. Zhang a spus că a vrut să expună manipularea necorespunzătoare a cazului de către poliţia locală şi să facă presiuni asupra lor pentru a-l reexamina.

Interesat la început, Wang a devenit suspicios după ce Zhang a fost reticent să-i spună la ce ziar a lucrat. "Un ziar din Beijing", a spus Zhang. Wang l-a întrebat: "Care?" Zhang a declarat pur si simplu: "Suntem colegii", dar când a recunoscut în cele din urmă că a lucrat pentru Timpuri Globale, Wang i-a răspuns: "Nu-mi pasă" şi a închis.

Cei doi bărbaţi au povestit versiunile lor pe microblogul Weibo, şi alţi reporteri liberali s-au alăturat internauţilor care criticau ziarul "rău", deşi câţiva au crezut că Wang a fost arogant şi a permis ca propriile sale opinii politice să-i influenţeze decizia.

Shanghaiist a fost de părere că fie lui Zhang i-a lipsit curajul să ceară editorilor săi sa îl lase să publice povestea, fie l-au refuzat; site-ul a şters ulterior această părere, după ce o persoană care s-a prezentat drept editor la Ştiri de Afaceri din China, a contestat-o.

Un internaut din Shanghai i-a spus lui Zhang: "Ai primit ceea ce meriţi pentru păcatele comise la acest ziar rău".

Scriitorul chinez Ţian Ai a postat acest comentariu pentru cei 180.000 de fani ai săi de pe Weibo: "Editori şi reporteri ai ziarului Timpuri Globale - e una ca publicul să vă dispreţuiască, dar e cu totul alta când chiar şi oamenii de aceeaşi profesie se îndepărtează de voi. Renunţaţi la locurile dvs. de muncă - de dragul numelui dvs. şi al familiei dvs. ... Înţeleg perfect de ce cei din propria industrie nu au vrut să-l ajute. Deoarece Timpuri Globale aduce necondiţionat laude Partidului Comunist".

Un blogger din provincia Zhejiang şi-a bătut joc de tabloid folosind propriul ton propagandistic: "China se confrunta cu o dezvoltare rapidă; accidentele rutiere sunt inevitabile. Noi trebuie să credem în înţelepciunea şi viziunea oficialilor de guvernământ. Noi trebuie să credem în capacitatea administraţiei publice locale de a gestiona acest tip de incident. Unii oameni folosesc trucuri din ţările occidentale sperând că mass-media va exagera incidentul - ei nu doresc să rezolve problema, ci doresc să cauzeze probleme în China. Noi, oamenii, nu vom fi păcăliţi de astfel de conspiraţii."

Hu Xijin, redactor-şef la Timpuri Globale, a trimis acest răspuns pe Weibo: "Asta nu înseamnă nimic. Timpuri Globale are un rulaj foarte mare. Site-ul său este cel mai mare după Ziarul Poporului. Încrederea îi ajută pe oameni să-şi menţină manierele."

Informaţii de Ariel Tian şi Rona Rui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor