Un tribunal tailandez acceptă procesul prin care se urmăreşte dizolvarea partidului de opoziţie Move Forward

Pita Limjaroenrat, fostul său candidat la funcţia de premier din partea partidului tailandez de opoziţie 'Move Forward'.
Pita Limjaroenrat, fostul său candidat la funcţia de premier din partea partidului tailandez de opoziţie 'Move Forward'. (Screenshot - X)
D.B.
03.04.2024

Curtea Constituţională a Tailandei a declarat miercuri că a acceptat un caz de dizolvare a partidului de opoziţie Move Forward, o nouă lovitură dată unei mişcări populare anti-sistem care promovează reforme instituţionale majore în ţară, transmite Reuters.

Instanţa a acceptat să ia în considerare plângerea depusă de comisia electorală prin care se cere dizolvarea partidului Move Forward pentru campania sa controversată de reformare a unei legi care protejează de critici puternica monarhie, în temeiul căreia cel puţin 260 de persoane au fost urmărite penal în ultimii ani.

Cazul a venit după o decizie din ianuarie a aceleiaşi instanţe care a considerat că planul partidului Move Forward de modificare a legii este neconstituţional şi echivalează cu o încercare de răsturnare a sistemului de guvernare cu regele ca şef de stat. Move Forward a respins acest lucru.

Move Forward a reuşit o performanţă uluitoare, câştigând alegerile de anul trecut, dar a fost împiedicat să formeze un guvern de către parlamentarii aliaţi cu armata regalistă. Acesta este cel mai mare partid din camera inferioară, cu aproximativ 30% din locuri.

Platforma sa de reformă instituţională a avut ecou în rândul alegătorilor tineri şi din mediul urban, inclusiv un plan de modificare a legii care protejează coroana, ce prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru fiecare insultă adusă familiei regale.

Monarhia Tailandei este consfinţită constituţional să fie ţinută într-o poziţie de "venerare", iar mulţi monarhişti consideră legea ca fiind sacrosanctă. De obicei, palatul nu comentează legea, care se numără printre cele mai stricte de acest gen din lume.

Dacă instanţa se pronunţă împotriva Move Forward, acesta riscă să fie dizolvat şi să fie supus unor interdicţii politice de lungă durată pentru conducerea sa, aceeaşi soartă pe care a avut-o predecesorul său, Future Forward, după ce a fost dizolvat în 2020 din cauza unei încălcări a finanţării campaniei electorale.

O plângere similară a fost depusă, de asemenea, la un organism tailandez de combatere a corupţiei, solicitând interdicţii pe viaţă pentru 44 dintre actualii şi foştii parlamentari ai partidului.

Agenda lui Move Forward şi încercarea de a reduce monopolurile de afaceri a ameninţat să bulverseze status quo-ul conservator al Tailandei şi a dus la o alianţă guvernamentală, cândva de neconceput, între Pheu Thai, partid populist, şi partidele susţinute de duşmanii săi înverşunaţi din armată.

Activiştii afirmă că legea lese-majeste a fost folosită pentru a defăima progresiştii şi a înăbuşi reformele instituţionale. Potrivit Move Forward, campania sa a urmărit să consolideze monarhia constituţională şi să împiedice utilizarea abuzivă a legii.

Luna trecută, fostul său candidat la funcţia de prim-ministru, Pita Limjaroenrat a declarat că partidul său va "lupta cu dinţii şi cu unghiile" pentru viitorul său, pe fondul eforturilor de a doborî partidul, despre care a spus că arată paranoia din partea establishment-ului conservator din Tailanda faţă de eforturile sale pentru reforme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor