Un val de căldură severă cuprinde Asia, provocând decese şi forţând închiderea şcolilor

(photos.com)
D.B.
19.04.2023

Un val de căldură severă a cuprins o mare parte din Asia, provocând decese şi închiderea şcolilor în India precum şi temperaturi record în China, informează The Guardian.

Climatologul Maximiliano Herrera a descris temperaturile neobişnuit de ridicate ca fiind "cel mai grav val de căldură din luna aprilie din istoria Asiei".

În China, presa locală a raportat că au fost observate temperaturi record pentru luna aprilie în multe localităţi, inclusiv în Chengdu, Zhejiang, Nanjing, Hangzhou şi în alte zone din regiunea deltei râului Yangtze.

Temperaturi neobişnuit de ridicate au fost raportate, de asemenea, în sud-estul Asiei, inclusiv în Luang Prabang, Laos, care a înregistrat 42,7oC în această săptămână, cea mai ridicată temperatură din istoria sa, potrivit lui Herrera. În Tailanda, departamentul de meteorologie a declarat că temperaturile au ajuns duminică la 44,6oC în provincia Tak - egalând recordul anterior atins în Mae Hong Son la 28 aprilie 2016. Se preconizează că temperaturile ar putea ajunge la 45oC în această săptămână.

În Bangladesh, o ţară aflată în fruntea crizei climatice, temperaturile au depăşit sâmbătă peste 40oC în capitala Dhaka, cea mai călduroasă zi din ultimii 58 de ani, provocând topirea carosabilului. Un oficial de la Ministerul Mediului, Pădurilor şi Schimbărilor Climatice a declarat că, în cazul în care căldura nu va scădea, vor declara o urgenţă de temperatură în anumite zone.

În ultimii ani, India a fost foarte afectată de căldurile extreme, iar experţii se tem că anul acesta ar putea fi şi mai rău. Valul de căldură din aprilie a afectat statele din nordul şi estul Indiei, iar săptămâna aceasta departamentul de meteorologie a emis un avertisment portocaliu de caniculă severă în unele părţi din Bihar, Jharkhand, Odisha, Andhra Pradesh şi Bengalul de Vest, aceste state având o proporţie mare de muncitori şi lucrători rurali nevoiţi să lucreze în aer liber chiar şi atunci când temperaturile şi umiditatea cresc.

Şase oraşe din nordul şi estul Indiei au înregistrat temperaturi de peste 44 de grade Celsius, în timp ce în capitala New Delhi s-au înregistrat marţi 40,4oCelsius. Se aşteaptă ca valul de căldură să continue cel puţin până vineri.

"Este posibil că existe temperaturi ridicate în continuare în Bengalul de Vest şi în unele părţi din Bihar în următoarele patru zile. În consecinţă, am emis o alertă portocalie pentru această regiune, având în vedere umiditatea şi temperaturile ridicate. Oamenii ar trebui să ia măsuri de precauţie. Este posibil ca regiunea să înregistreze activitate de furtuni începând cu ziua a cincea, când condiţiile de caniculă s-ar putea diminua", a declarat marţi Departamentul Meteorologic al Indiei.

Temperaturile ridicate din India au dus la închiderea şcolilor în unele state, în timp ce 13 persoane au murit şi opt au primit îngrijiri medicale din cauza insolaţiei după un eveniment de premiere care a avut loc în aer liber în statul Maharashtra.

Ministrul şef al Bengalului de Vest, Mamata Banerjee, a închis toate şcolile din stat în această săptămână din cauza îngrijorărilor legate de căldura puternică şi a îndemnat instituţiile de învăţământ privat să ia aceleaşi măsuri. Copiii au avut probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, din cauza căldurii, a declarat ea, potrivit presei locale.

De asemenea, şcolile au fost închise în această săptămână în Tripura şi Odisha, în timp ce în New Delhi şcolile nu vor mai organiza adunări după-amiază.

Vremea neobişnuit de caldă a provocat avertismente de sănătate şi în Tailanda, unde departamentul de sănătate a avertizat în ceea ce mriveşte riscul de insolaţie, în special pentru persoanele care fac exerciţii fizice sau lucrează multe ore în aer liber, cum ar fi muncitorii din construcţii şi fermierii.

Există temeri că temperaturile ridicate ar putea continua în Tailanda şi după lunile obişnuite de vară, provocând secetă şi posibile pierderi de recolte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor