Ungaria refuză extrădarea în SUA a doi presupuşi traficanţi de arme ruşi

Pistol
Pistol (Pixabay)
Andrei Popescu
28.11.2018

Ungaria a refuzat o solicitare a Statelor Unite de extrădarea a doi cetăţeni ruşi suspectaţi de trafic de arme, în schimb, i-a trimis pe cei doi în Rusia, potrivit Departamentului de Stat american, preluat de RFE/RL.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului, Heather Nauert, a declarat marţi că SUA este “dezamăgită” de decizia guvernului ungar de a-i extrăda pe Vladimir Liubişin Sr. şi pe Vladimir Liubişin Jr. în Rusia.

SUA a avut un caz solid împotriva celor doi Liubişin, a precizat Nauert într-o declaraţie, adăugând că nu se ştie exact dacă cei doi suspecţi ruşi vor fi judecaţi în Rusia.

De asemenea, Nauert a declarat că decizia Budapestei “ridică întrebări în legătură cu angajamentul Ungariei faţă de cooperarea în domeniul aplicării legii”.

“Această decizie nu este în conformitate cu parteneriatul nostru pentru aplicarea legii, subminează munca agenţiilor noastre în acest caz şi va reduce siguranţa cetăţenilor Statelor Unite, Ungariei şi a lumii întregi”, a adăugat ea.

Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului ungar, a răspuns pe Twitter că decizia are la bază o decizie a instanţei şi “acorduri internaţionale relevante”.

În ciuda a nouă cereri de extrădare ale Washingtonului, Ungaria a admis o singura cerere, potrivit lui Kovacs.

Criticii îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că încearcă să submineze democraţia din Ungaria prin corupţie sistematică şi afectarea independenţei mass mediei.

Orban a fost de asemenea acuzat că are o atitudine prea curtenitoare faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor