UPDATE. DNA face percheziţii la Consiliul Judeţean Bacău. Şeful CJ Bacău la audieri

Poliţişti în exerciţiul funcţiunii
Poliţişti în exerciţiul funcţiunii (Epoch Times România)

UPDATE: Dragoş Benea (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, a primit mandat de aducere la sediul DNA Bucureşti, după percheziţia efectuată joi, sub coordonarea procurorilor anticorupţie, la vila în care locuieşte.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012, a unor infracţiuni de corupţie. S-au efectuat 28 de percheziţii în judeţul Bacău, printre care şi la trei instituţii publice.

***

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la unele instituţii, printre care şi la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, precum şi la domiciliul mai multor funcţionari suspectaţi de fapte de corupţie, afirmă surse judiciare.

Percheziţiile care se desfăşoară la sediul Consiliului Judeţean Bacău au loc după descinderile procurorilor DNA de acum trei săptămâni la Primăria din Bacău.

Preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău este din anul 2004 Dragoş Adrian Benea, lider al filialei judeţene a PSD, iar vicepreşedinţi sunt Ionel Floroiu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, şi Claudiu Constantin Năstasă (PNL).

Pe 26 iunie, Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de procurorii DNA, iar pe 1 iulie, Curtea de Apel Bacău a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia întrucât edilul a luat legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar, în condiţiile în care era cercetat sub control judiciar. Măsura a fost contestată de edilul băcăuan la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă instanţa a respins cererea, printr-o hotărâre definitivă.

Tot pe 26 iunie, instanţa a dispus ca oamenii de afaceri Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, vizaţi în acelaşi dosar, să fie cercetaţi tot sub control judiciar. Aceştia au fost arestaţi preventiv în aceeaşi zi cu Romeo Stavarache, ei aflându-se în prezent în arest.

Primarul Bacăului este acuzat de procurorii anticorupţie de cinci infracţiuni de luare de mită. Romeo Stavarache ar fi luat mită inclusiv pentru stâlpii de electricitate din oraş. La începutul anului 2008, Stavarache a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurorii DNA a reieşit că în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008–2011, Stavarache a pretins şi primit, direct sau prin intermediul altor doi inculpaţi, mai multe sume de bani, de la patru oameni de afaceri.

În dosar este implicat şi cunoscutul om de afaceri Costel Căşuneanu, căruia Stavarache i-ar fi condiţionat emiterea unor documentaţii de urbanism necesare construirii unui centru de afaceri cu fonduri europene de plata sumei de 800.000 de lei, precum şi Constantin Apostol, cumătrul lui Stavarache, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru complicitate la luare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne