UPDATE / Mitingul unioniştilor de la Chişinău: Poliţişti, blindate şi ameninţări de evacuare cu forţa

Unirea R. Moldova cu România
Unirea R. Moldova cu România (libertv.md)

UPDATE: 23.40 Organizatorii protestului au fost anunţaţi la ora 23:35 că autocarele au ajuns la destinaţie, unde se îndreaptă în acest moment şi protestatarii. În final, în urma percheziţiilor nu a fost depistat nimic din ceea ce s-a vehiculat anterior.

* * *

UPDATE ora 23.12: Protestatarii s-au aşezat şi cântă cântece unioniste. Deşi aceştia sunt paşnici, de după gardul pus în jurul Guvernului au început să iasă mascaţii şi formează cordon în jurul protestatarilor unionişti.

* * *

UPDATE: Autocarele pornesc de la inspectoratul de politie Străşeni şi vor fi duse in fata Ministerului Finanţelor, pentru ca protestatarii să se urce în ele şi să plece.

* * *

UPDATE: În Piaţa Marii Adunări Naţionale au început să vină maşini blindate pline cu poliţişti. Există presupuneri că protestatarii din PMAN vor fi înconjuraţi şi evacuaţi.

***

UPDATE: Constantin Codreanu şi Ion Leaşcenco au fost anuntaţi de şeful Poliţiei că, dacă nu eliberează Piaţa până la ora 23.00, vor fi evacuaţi în forţă.

***

UPDATE: Iulia Modiga a declarat că în acele autocare, printre lucruri, sunt şi actele celor care au venit din România şi, în aceste condiţii, aceştia nu mai pot pleca înapoi.

Organizatorii au primit promisiunea că autocarele vor fi aduse în Chişinău. Imediat ce vor fi aduse autocarele, oamenii sunt rugaţi de organizatori să intre în autocare şi să plece. Constantin Codreanu şi Vlad Bileţchi au plecat spre Inspectoratul de poliţie Străşeni pentru a participa la percheziţia autocarelor cu ajutorul câinilor, pentru a anula zvonurile că în autocare ar fi explozibil sau substanţe interzise.

Între timp, organizatorii au fost anunţaţi că, pe la ora 11 noaptea, poliţiştii vor intra în forţă în protestatari şi s-ar putea repeta scenariul de la Bucureşti, a anunţat preşedintele Blocului Unităţii Naţionale, Ion Leaşcenco.

***

UPDATE: În Piaţă pot fi auzite cântece despre tricolor şi unire.

Precizăm că, de obicei, imediat ce se lasă întunericul, în Piaţa Marii Adunări Naţionale este pornită iluminarea stradală. Nu şi astăzi, şi nimeni nu ştie de ce. Din informaţiile pe care le deţinem, imediat ce participanţii au plecat în marş după autocare, în Piaţă a fost sistat curentul şi a fost demontată scena.

***

UPDATE: În Piaţa Marii Adunări Naţionale e beznă totală. Zeci de oameni care stau aşezaţi pe trotuar în faţa Guvernului sunt ţinuti în întuneric ca niciodată.

Autocarele, cu tot cu şoferii români în ele, sunt sechestrate în continuare şi nimeni nu ştie nimic despre ce va urma.

***

UPDATE: Autocarele au fost sechestrate, iar acum, tuturor celor care au venit cu acele autocare la Chişinău, li se cere să se deplaseze la inspectoratul de poliţie al raionului Străşeni pentru a participa la percheziţia autocarelor. Se pare că cineva ar fi sunat la 112 pentru a informa că în autocare s-ar afla substanţe interzise, chiar dacă acele autocare au trecut prin două vămi înainte să ajungă până la Chişinău.

Organizatorii au anunţat că nu pleacă nimeni nicăieiri şi că aşteaptă ca autocarele să fie aduse în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Între timp în Piaţă este aşteptat consulul român în R. Moldova.

***

UPDATE: În acest moment nu există niciun fel de informaţii cu privire la locul în care s-ar afla autocarele, cât şi şoferii acestora, care sunt cetăţeni români. Ambasada României din R. Moldova a fost informată cu privire la dispariţia şoferilor.

***

UPDATE: Participanţii la marş au pornit înapoi spre Piaţa Marii Adunări Naţionale.

***

UPDATE: Mascaţii i-au luat pe toţi pe sus şi i-au aruncat într-o parte. Unii s-au ales şi cu leziuni corporale.

În aceste momente, deputatul român Constantin Codreanu depune plângere la poliţie pentru leziunile corporale pe care le-a dobândit după ce a fost târât şi aruncat de pe carosabil de către mascaţii prezenţi la faţa locului.

***

UPDATE: Organizatorii au oprit marşul, specificând că nu are rost să continue să mai meargă pe jos şi au rugat participanţii la marş să aştepte la ieşirea din oraş, acolo unde s-a încheiat momentan marşul. Ei se vor duce cu câteva maşini după autocare, să blocheze deplasarea lor mai departe.

***

UPDATE: Organizatorii tocmai au fost anunţaţi că autocarele lor au fost duse spre raionul Străşeni, fiind scoase din Chişinău. Preşedintele Unirea ODIP, Vlad Bileţchi a declarat pentru Epoch Times România că „mergem 14 km până în raionul Străşeni, după autocare”.

***

UPDATE: Tocmai am fost anunţaţi că mascaţii au luat autocarele şi nimeni nu ştie unde au fost duse.

***

UPDATE: Trecând prin faţa ambasadei ruse de la Chişinău, în drumul lor spre autocarele primite ca donaţie de la Iaşi special pentru aceste evenimente, participanţii la manifestaţie au scandat: "Noi nu cedam", "George în ţară, armata rusă afară", "Traiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", "Unire". Potrivit lui Bileţchi, autocarele sunt parte integrantă a marşului.

Participanţii continuă să scandeze "Putin nu uita, Basarabia nu e a ta", "Putin Vova, armata din Moldova", "Armata rusă afară", în timp ce huiduiesc ambasada.

Marşul Centenarului la Chişinău
Marşul Centenarului la Chişinău (Epoch Times)

***

UPDATE: Vlad Bileţchi, preşedintele Unirea ODIP, tocmai a anunţat de pe scenă că autocarele nu vor fi lăsate să intre în Chişinău şi "dacă autocarele nu sunt lăsate să ajungă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să mergem noi după ele". Oamenii prezenţi în Piaţă, se organizează în aceste momente să pornească într-un marş spre ieşirea din oraş unde sunt blocate autocarele cu materiale şi oameni.

Oamenii scandează "Dodon nu uita, puşcăria e casa ta", "Noi nu cedăm", "Unire", "Plahotniuc, Candu, Filip, eliberaţi autocarele", Trăiască, traiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească". Trecând prin faţa Parlamentului, oamenii scandează "Jos Mafia", "Plahotniuc, Dodon, la tomberon", "Hoţii", "Ruşine".

Marşul Centenarului la Chişinău
Marşul Centenarului la Chişinău (Epoch Times)

***

UPDATE: Fiind aşteptat la ora 12:00, Marşul Centenar, pornit acum două luni, la 1 iulie, din Alba Iulia, a ajuns la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale la ora 12:45, după ce a fost blocat la intrarea în capitala Republicii Moldova. Tinerii care au adus candela unirii aprinsă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au declarat Chişinaul cea de-a doua capitală a Unirii dintre Basarabia şi România.

***

Sâmbătă, 1 septembrie, la Chişinău se va cere unirea Republicii Moldova cu România. La evenimentul care va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului începând cu ora 12:00, va participa şi Partidul Unităţii Naţionale în frunte cu Anatol Şalaru.

„Partidul Unităţi Naţionale (PUN) va participa pe 1 septembrie la Marea Adunare Centenară organizată de Alianţa pentru Centenar şi cheamă pe această cale membrii şi simpatizanţii formaţiunii să participe în număr cât mai mare pentru a spune că Basarabia este România.

Membrii şi simpatizanţii Partidului Unităţii Naţionale se vor întâlni la ora 11:30 în faţa Palatului Republicii de unde vom merge împreună, în coloană, să-i întâmpinăm pe participanţii la Marşul Centenar. Viitorul nostru este în Unire!”, a scris Şalaru pa pagina sa de socializare.

Potrivit preşedintelui organizaţiei Blocul Unităţii Naţionale de la Chişinău, Ion Leaşcenco, Marşul Centenar se îndreaptă chiar în aceste clipe spre Chişinău „pentru noi toţi care avem dreptul să avem o ţară întreagă”, unde se va alătura celor deja prezenţi acolo.

De menţionat că, cu cât se apropie mai mult de Chişinău, tinerilor unionişti li se alătură şi alţi oameni care cred că unirea trebuie înfăptuită.

În drumul lor spre Chişinău, tinerii scandează „Şi am venit să te salut fratele meu de peste Prut”, „Unirea”, „România”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe