Update Nepal: Un avion cu 18 persoane la bord a dispărut de pe radar

Rezidenţi din Nepal stau în apropierea clădirii terminalului, după ce un avion s-a prăbuşit în partea de nord-vest a văii Kathmandu, la 16 februarie 2014.
Rezidenţi din Nepal stau în apropierea clădirii terminalului, după ce un avion s-a prăbuşit în partea de nord-vest a văii Kathmandu, la 16 februarie 2014. (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.02.2014

Update: Rămăşiţe ale unui avion nepalez care dispăruse de pe radare, cu 18 persoane la bord, au fost descoperite duminică după-amiază în junglă, în centrul Nepalului. Elicopterele de salvare nu au putut însă să aterizeze la locul accidentului din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Decolat de la Pokhara, avionul companiei Nepal Airlines zbura către Jumla, un oraş situat în partea de vest a ţării. Avionul a dispărut la numai 15 minute de la decolare. În decembrie anul trecut UE a interzis, din motive de siguranţă, companiilor aeriene în Nepal să străbată spaţiul aerian al UE.

***

Avionul liniei aeriene Nepal Airlines a decolat astăzi, 16 februarie, din Pokhara la ora 13.30, ora locală, având la bord 15 persoane, plus echipajul format din trei persoane. Plecat din oraşul turistic Pokhara, care este al doilea oraş ca număr de locuitori al ţării, avionul ar fi trebuit să aterizeze la Jumla, în partea vestică a ţării, aflat la cca. 350 de km de capitala Kathmandu, însă a dispărut de pe orbita radarului la doar 15 minute după decolare, relatează Rai News.

Cercetările sunt în curs de desfăşurare. Accidentele aviatice sunt relativ frecvente în Nepal, acolo unde activitatea piloţilor este mult îngreunată atât din cauza condiţiilor meteorologice cât şi a pistelor grele de aterizare.

La rândul lor, companiile aeriene nepaleze au fost de multe ori criticate pentru proasta administrare: piloţi fără experienţă, avioane vechi şi controale insuficiente. În decembrie anul trecut, UE a interzis, din motive de siguranţă, tuturor companiilor aeriene din Nepal să străbată spaţiul său aerian.

"Situaţia actuală de securitate din Nepal nu ne lasă nici o altă opţiune decât de a pune toate liniile aeriene pe lista de siguranţă a UE", a declarat comisarul european pentru transport, Siim Kallas, într-o declaraţie de la Bruxelles. "Sperăm că această interdicţie va ajuta autorităţile aeronautice (din Nepal - n.r) de a îmbunătăţi siguranţa aviaţiei".

Nepal dispune de 15 companii aeriene şi 50 de aeroporturi care permit zborurile chiar şi în zonele cele mai îndepărtate şi inaccesibile ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor