Următoarea reuniune a Comisiei Unificate de Control va avea loc pe data de 16 octombrie 2014

Transnistria
Transnistria (evz.md)
Ana Chitoroagă
11.10.2014

Vineri, în municipiul Bender a continuat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse, transmite Moldpres. În cadrul dezbaterilor pe marginea agendei şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a menţionat necesitatea includerii subiectului „Cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de Securitate", reiterând, totodată, îngrijorările în legătură cu menţinerea de către structurile de forţă ale Tiraspolului a practicii de creare a obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

De asemenea s-a precizat că locuitorii semnalează numeroase cazuri de blocare şi interzicere a accesului persoanelor şi transportului de pasageri în anumite localităţi din Zona de securitate, astfel fiindu-le încălcat dreptul la libera circulaţie. În acelaşi context, trezeşte nedumerire şi faptul că la 9 octombrie curent, structurile de forţă de la Tiraspol au blocat timp de 45 minute deplasarea delegaţiei moldoveneşti la şedinţa Comisiei Unificate de Control.

În pofida celor invocate, delegaţia transnistreană din nou a respins discutarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, insistând că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei. Totodată, reprezentanţii Tiraspolului au pus la îndoială prevederile a peste 90 de documente ale Comisiei, insistând că prin aceasta s-au depăşit competenţele Comisiei în partea ce ţine de gestionarea situaţiei în Zona de Securitate. În acest sens, delegaţia moldovenească a declarat că revizuirea deciziilor creează un precedent periculos în activitatea CUC şi denotă necesitatea transformării actualei operaţiuni de pacificare.

Delegaţia Federaţiei Ruse a propus desfăşurarea unei şedinţe separate pentru examinarea rapoartelor Comandamentului Militar întrunit, însă întrucât rapoartele nu reflectau toate incidentele ce au avut loc recent în Zona de Securitate, inclusiv cazurile de limitare a liberei circulaţii a persoanelor, delegaţia RM în CUC a reiterat necesitatea examinării rapoartelor respective în cadrul şedinţelor ordinare.

În lipsa consensului, copreşedintele din partea Federaţiei Ruse a propus suspendarea discuţiilor, intervenind cu propunerea ca următoarea reuniune a CUC să aibă loc pe data de 16 octombrie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor