Veste proastă pentru zilieri. Vor trebui să plătească 16% pentru impozitul pe venit

Recoltarea verzei şi salatei dintr-o fermă agricolă
Recoltarea verzei şi salatei dintr-o fermă agricolă (Epoch Times)

O nouă prevedere legală obligă angajatorii care se folosesc de zilieri pentru prestarea muncilor necalificate să-i treacă pe aceştia într-un registru special, ceea ce înseamnă practic că vor trebui să plătească cei 16% pentru impozitul pe venit. Astfel, un zilier va rămâne după o zi de muncă numai cu 37,8 lei în mână, scriu jurnaliştii de la Evz.ro.

În ciuda prevederii, patronii nu s-au înghesuit încă să cumpere prea multe registre pentru zilieri. De la începutul anului, în Iaşi au fost eliberate 69 de registre, iar în Bucureşti 473, dintre care 200 au fost achiziţionate de către o firma de publicitate. Mulţi patroni, în special din sectorul agricol, au afirmat că nu au cumpărat noile registre şi că nici nu cred că funcţionarii de la inspectoratele teritoriale de muncă îi vor vizita prea curând.

Pe de altă parte, inspectorii de muncă susţin că registrul este un instrument important al activităţii de control. "Zilierii care nu sunt trecuţi în acest registru sunt consideraţi muncitori la negru, iar angajatorul risca amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită că lucrează fără forme legale", a declarat pentru publicaţia citată George Tanasevici, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi.

Zilierii sunt plătiţi în funcţie de salariul minim brut pe economie, respectiv 850 de lei, astfel că venitul pe oră nu trebuie să fie mai mic de 5 lei. Practic, un zilier ar trebui plătit cu minim 45 de lei pentru opt ore de lucru, însă angajatorul va reţine acum din această sumă 7,2 lei, reprezentând impozitul de 16% pe venit, bani care vor ajunge la bugetul de stat.

Un alt element nou prevăzut de lege este ca persoanele fizice nu mai au voie să încadreze zilieri, ci doar firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie