Victor Ponta: Până pe 5 mai vom face un forum constituţional, care va fi condus de un reprezentant al societăţii civile

Briefing de presă cu Victor Ponta
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Petrescu
18.02.2013

Primul ministru Victor Ponta a afirmat luni, înaintea primei şedinţe a comisiei de modificare a Constituţiei că va fi institui un forum constituţional care să reprezinte toate instituţiile statului şi toate partidele, care va fi condus de o persoană din societatea civilă, informează B1 TV.

"Până pe data de 5 mai urmează să fie depuse toate propunerile de revizuire a Constituţiei atât din partea partidelor, cât şi din partea altor organizaţii. Până la această dată să se facă dezbateri, iar după 5 mai, pe baza raportului, să se treacă la faza parlamentară pentru procesul concret de revizuire a Constituţiei. Acesta va fi coordonat de o persoană din societatea civilă", a afirmat Victor Ponta.

Referendumul privind modificarea Constituţiei se va desfăşura la începutul lunii septembrie a acestui an, conform premierului.

Comisia comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru elaborarea propunerii legislative de modificare a Constituţiei se reuneşte luni, în prima şedinţă, după ce plenul reunit al Parlamentului a aprobat pe data de 13 februarie constituirea şi componenţa acesteia.

Liderul liberal Crin Antonescu a fost desemnat preşedintele comisie care are în componenţa sa 23 de membri. Pentru ca şedinţele să se poată desfăşura este nevoie de un cvorum de două treimi.

La revizuirea Constituţiei, trebuie să se tranşeze clar problema regimului politic, fie în sensul unei republici parlamentare, fie instituirea unei republici prezidenţiale, întrucât regimul semiprezidenţial este nefuncţional, a declarat săptămâna trecută liberalul Călin Popescu-Tăriceanu.

Fostul premier Tăriceanu a precizat că este împotriva unei schimbări de suprafaţă a regimului politic românesc.

"Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care nu se facă cu jumătăţi de măsură. Trebuie să avem curajul să rupem pisica", a afirmat Tăriceanu la România TV.

Regimul semiprezidenţial instituit în 1991 şi confirmat în 2003 s-a dovedit nefuncţional deoarece a permis apariţia conflictelor între premier şi preşedinte, a subliniat liberalul.

"S-a adoptat o Constituţie hibrid ce nu este nici prezidenţială, nici parlamentară, ce are sădiţi în ea germenii disputelor care au pornit când a venit ca preşedinte un om conflictual ca Traian Băsescu, germeni care cresc în teren prielnic şi dau roade îngrozitoare", a mai precizat politicianul.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că este un adept al republicii parlamentare, însă a apreciat că şi una prezidenţială este mai bună decât semiprezidenţialismul actual.

"Este nevoie urgentă de revizuire pentru a tranşa lucrurile pentru ca aceste conflicte să nu mai existe în mod latent ca apoi să iasă la suprafaţă. Cât timp vom sta în ape tulburi, să nu-i dăm prea mari puteri preşedintelui, dar nici primului-ministru, că şi de el ne e frică, nu vom rezolva problema", a susţinut Tăriceanu.

Fostul prim-ministru a mai afirmat că dorinţa electoratului de a-şi vota în continuare preşedintele nu este un obstacol insurmontabil în calea unei republici parlamentare deoarece există asemenea state în care preşedintele, deşi cu puteri considerabil reduse, este ales prin vot direct de către electorat.

"Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care să nu se realizeze cu jumătăţi de măsură", a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor