Vladimir Putin: Situaţia globală este haotică, se înrăutăţeşte

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că starea actuală a lumii este “haotică” şi se va agrava în cazul în care comunitatea internaţională nu va opta pentru relaţii mai constructive.

“Într-adevăr, situaţia globală curentă nu poate decât să provoace temeri”, a afirmat Putin la o ceremonie desfăşurată miercuri la Moscova cu ocazia înmânării scrisorilor de acreditare ale noilor ambasadori străini.

“Situaţia din lume devine tot mai haotică. Totuşi, sperăm că bunul simţ va învinge în cele din urmă şi relaţiile internaţionale vor reveni pe o cale constructivă, iar întregul sistem global va deveni mai stabil şi mai previzibil”, a adăugat liderul rus.

Putin le-a spus delegaţilor străini că Rusia este pregătită să le asculte iniţiativele constructive şi să le folosească pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu alte ţări.

Liderul rus a făcut comentariile pe fondul amplificării speculaţiilor că Statele Unite se pregătesc să orchestreze o lovitură militară împotriva guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sub pretextul că ar fi desfăşurat sâmbăta trecută un atac chimic împotriva propriilor cetăţeni în oraşul Douma, regiunea Ghouta de Est.

Preşedintele american Donald Trump a postat miercuri un tweet incendiar, în care a avertizat Rusia – unul dintre principalii susţinători ai guvernului sirian în războiul purtat împotriva grupurilor jihadiste şi rebele (unele fiind sprijinite din exterior) – că ar trebui să se pregătească pentru a “doborî” rachetele pe care armata americană le-ar putea lansa în curând asupra ţintelor siriene.

Siria a negat cu tărie orice legătură cu presupusul atac chimic, în care ar fi murit cel puţin 60 de persoane şi ar fi fost rănite peste 1.000. Rusia a precizat că numărul victimelor nu este corect.

Putin şi Netanyahu discută despre Siria

Între timp, Putin a discutat telefonic despre situaţia din Siria cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a autorizat în urmă cu câteva zile un atac fatal cu rachete asupra aeroportului militar T-4 din provincia siriană Homs.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Putin i-a spus lui Netanyahu că este foarte important ca toată lumea să respecte suveranitatea Siriei.

De asemenea, el a cerut premierului israelian să se abţină de la orice acţiuni care ar putea destabiliza şi mai mult situaţia din ţara arabă şi care i-ar putea periclita securitatea.

Rusia evită “diplomaţia de tip Twitter”

Ca răspuns la postarea pe Twitter a lui Trump, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a afirmat miercuri că Moscova va sta departe de “diplomaţia de tip Twitter” şi mai degrabă se va angaja în “abordări serioase”.

“Credem cu tărie că este important să ne abţinem de la luarea unor măsuri care ar putea fi dăunătoare situaţiei deja fragile (din Siria)”, a afirmat Dmitri Peskov, repetând poziţia Kremlinului că acuzaţiile privind atacul cu gaz sunt “exagerate şi nu pot scuza folosirea forţei”.

Investigaţie internaţională

Moscova şi Damascul au cerut Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să investigheze atacul şi să găsească vinovaţii reali.

Delegatul Rusiei în OPCW, Alexander Şulghin, a afirmat miercuri că Secretariatul Tehnic al OPCW este pregătit să îşi trimită experţii în Siria la sfârşitul săptămânii.

“Sirienii au promis că vor crea toate condiţiile necesare activităţii experţilor, iar noi am promis că vom avea grijă de securitatea acestora”, a adăugat el.

Căştile Albe

Între timp, general-locotenentul Viktor Poznikhir, adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni Principale din cadrul Statului Major al armatei ruse, a afirmat că organizaţia Căştile Albe - un autoproclamat grup pentru apărare civilă - ar avea legătură cu atacul chimic.

“În 7 aprilie, a fost făcută probabil cea mai recentă încercare de a înscena un atac cu arme chimice în Ghouta de Est. Renumitele Căşti Albe, care operează ca parte a grupurilor teroriste, au înscenat şi filmat un atac cu arme chimice asupra civililor din oraşul Douma”, a declarat Poznikhir reporterilor.

El a adăugat că militanţii au desfăşurat provocări similare în trecut dar că nu au reuşit niciodată.

“De exemplu, în 3 martie, a fost găsit un punct de lucru al militanţilor într-un tunel subteran din Hazrama”, a afirmat el, adăugând că au fost găsite “piese de muniţie improvizate, dotate cu agenţi otrăvitori”.

Căştile Albe s-au numărat printre primele ONG-uri care au raportat mass mediei presupusul atac cu gaz şi chiar au susţinut că agentul chimic folosit a fost clor.

La acea vreme, Moscova a respins raportul ca ştire falsă, precizând că aceste Căşti Albe sunt cunoscute pentru răspândirea de informaţii false.

Rusia critică rapoartele OMS privindataculchimic

Totodată, Poznikhir a criticat rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care au susţinut că aproximativ 500 de persoane ar fi fost afectate de gazul sarin şi clorul aparent folosite în Douma, declarând că echipele medicale şi experţi chimici din Rusia, care operează în zonă, nu au întâlnit încă astfel de cazuri.

“Nu există nicio confirmare pentru ceea ce a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a menţionat generalul sus, invitând experţi OMS să viziteze regiunea sub securitate oferită de armata rusă.

Generalul rus a anunţat că Moscova va trimite forţe ale poliţiei militare în Douma pentru a menţine securitatea în oraş.

În prezent, ONU şi Centrul rus pentru Reconcilierea Părţilor implicate în Conflict furnizează asistenţa umanitară necesară rezidenţilor din Ghouta de Est.

Rusia monitorizează forţele americane din Golful Persic

Poznikhir s-a maai referit la desfăşurarea de către Marina SUA a unui grup de nave de luptă, inclusiv a unui portavion, în regiunea Golfului Persic şi a afirmat că mişcarea acestuia este intens monitorizată.

“Cunoaştem faptul că un grup de luptă condus de portavionul USS Harry S. Truman şi nave însoţitoare se îndreaptă spre Golful Persic şi este programat să sosească [acolo] la începutul lunii mai. Prezenţei Marinei SUA în regiune este o practică deja stabilită”, a adăugat generalul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe