Vosganian anunţă criterii severe pentru vânzarea Cupru Min

Conferinţă de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian.
Conferinţă de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian. (Epoch Times România)

Noul termen pentru depunerea ofertelor este 1 septembrie.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a afirmat joi că noul termen pentru depunerea ofertelor pentru privatizarea companiei Cupru Min este 1 septembrie, iar criteriile de calificare pentru investitori vor fi destul de severe.

“Vineri, 19 iulie, la expirarea termenului iniţial, o singură companie, Trafigura, a depus ofertă pentru Cupru Min. Luni dimineaţă, când s-a terminat analizarea documentelor, raportul experţilor a spus că documentaţia a fost incompletă. Am avut o consultare cu prim-ministrul pe această temă, i-am propus să reluăm termenul, mai ales că două firme, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului”, a precizat Vosganian.

Trafigura a adus scrisoarea de garanţie bancară, însă documentul nu era certificat de eximbank.

Termenul a fost astfel prelungit până la 1 septembrie, pentru a depăşi perioada vacanţelor şi pentru a oferi timp firmelor să poată depune toată documentaţia necesară. Întreaga procedură de vânzare ar putea fi încheiată până la finalul lunii octombrie.

Conform ministrului Economiei, ţinând cont de importanţa companiei Cupru Min, care exploatează rezervele majoritare de cupru ale României, criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe. Se cer scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane de euro, scrisoare de bonitate pentru 40 de milioane de euro şi un preţ minim de 6.900 de dolari/tona de cupru.

Strategia Ministerului Economiei pentru compania Cupru Min vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării. Compania are nevoie de investiţii de mediu şi de retehnologizare.

Trafigura este o companie multinaţională cu sediul la Amsterdam, care se ocupă cu transportul de minerale şi produse petroliere.

La începutul lunii mai, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, anunţa că şase investitori din Rusia, Europa şi America de Nord sunt interesaţi să dezvolte un parteneriat cu statul în vederea revigorării Cupru Min din Abrud.

Vânzarea Cuprumin a eşuat anul trecut. Compania canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min, preţul fiind de peste 200 de milioane de euro. Însă cele două părţi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, în timpul negocierilor de după licitaţie, astfel că aceasta a fost anulată.

Obiectivul principal de activitate al SC Cupru Min SA Abrud este exploatarea şi livrarea rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Zăcământul de minereuri cuprifere de la Roşia Poieni este evaluat la peste un milliard de tone de minereu, cu un conţinut mediu de 0,353% cupru şi cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal. Potrivit specialiştilor, zăcământul de la Roşia Poieni reprezintă 64% din totalul rezervelor de cupru ale României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie