Votul prin corespondenţă, aplicat doar la parlamentare. Înregistrarea online în registrul electoral, eliminată

Comisia de Cod Electoral a adoptat, marţi, un amendament propus de PSD la Legea votului prin corespondenţă potrivit căruia doar alegerilor parlamentare intră sub incidenţa acestei iniţiative legislative.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Şeful Comisiei de Cod Electoral, pesedistul Gabriel Vlase, a propus ca votul prin corespondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, argumentând că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp, informează Mediafax.

"Pentru prezidenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a declarat Gabriel Vlase.

Liberalii s-au abţinut la votul pentru acest amendament.

Un alt amendament controversat propus de PSD şi adoptat ulterior de Comisia de Cod Electoral se referă la eliminarea din proiectul de lege a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat decizia subliniind că "înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului".

Comisia a stabilit că "cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate".

Tot social-democraţii au propus ca divulgarea secretului votului să intre sub sancţiunea legii penale, la fel şi exercitarea votului în numele altei persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne