Xi reînvie retorica agresivă a Chinei faţă de Occident/ Ce sarcină le-a trasat partidul ambasadorilor chinezi

Xi Jinping
Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)
D.B.
30.12.2023

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a îndemnat vineri pe ambasadorii chinezi să formeze o "armată diplomatică de fier" loială Partidului Comunist, reînviind retorica abrazivă a "Lupului războinic" propagată de unii diplomaţi ca semn al politicii externe tot mai asertive a Chinei, potrivit Reuters.

"Îndrăzniţi să fiţi buni în luptă şi să deveniţi apărători ai interesului naţional. Este necesar... să... apărăm cu hotărâre interesele suveranităţii, securităţii şi dezvoltării naţionale cu o poziţie de pregătire şi o voinţă fermă de a sfida marile puteri", le-a spus Xi emisarilor chinezi de peste mări reuniţi la Beijing, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Comentariile sale au revenit la un stil retoric mai îndrăzneţ şi mai ostil adoptat de diplomaţii chinezi începând cu 2020, care a fost mai puţin proeminent în acest an, în timp ce China a încercat să atragă investiţii străine pentru economia sa slăbită.

Legăturile cu Statele Unite s-au dezgheţat pentru scurt timp după ce Xi s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden în noiembrie, dar China este, de asemenea, angajată în prezent în dispute diplomatice cu Filipine în legătură cu un recif contestat din Marea Chinei de Sud, precum şi cu Japonia în legătură cu evacuarea de ape reziduale contaminate nuclear de la reactorul său distrus de la Fukushima.

Xi i-a îndemnat, de asemenea, pe trimişi să adere la disciplina de partid, repetând cuvântul "strict" de şapte ori în discursul principal anual, după ce joi s-a încheiat Conferinţa centrală de lucru pentru afaceri externe, o reuniune secretă la nivel înalt de planificare a politicii externe a Partidului Comunist, care are loc o dată la cinci ani.

"Este necesar să punem regulile şi disciplina în faţă, să ne autodisciplinăm cu stricteţe, să ne asumăm o responsabilitate strictă... şi să creăm o armată de fier diplomatică care să fie loială Partidului... să îndrăznească şi să fie bună la luptă şi să respecte o disciplină strictă", a declarat Xi în timpul conferinţei trimişilor de la Marea Sală a Poporului din Beijing.

Comentariile lui Xi au loc în contextul în care în rândul corpului diplomatic chinez au fost reluate măsurile disciplinare, după ce fostul ministru de externe Qin Gang a fost demis din funcţie în iulie, după ce a ocupat această funcţie timp de numai şapte luni, pe fondul zvonurilor privind o aventură.

"Loialitatea faţă de Partid, ţară şi popor este tradiţia glorioasă a frontului diplomatic. Este necesar să construiţi o linie puternică de apărare ideologică... şi să fiţi o persoană isteaţă, cu convingeri politice ferme, care respectă cu stricteţe regulile şi disciplina", a declarat Xi.

Xi a subliniat, de asemenea, necesitatea ca China să îşi sporească influenţa internaţională pentru a combate ceea ce el consideră că sunt încercările Occidentului de a limita şi suprima China, repetând cuvântul "luptă" de cinci ori.

"Trebuie să realizăm prietenii largi şi profunde, iar lupta pentru a câştiga inimile oamenilor trebuie să se desfăşoare la toate nivelurile. Trebuie să folosim limbajul şi metodele străine pentru a spune bine povestea Chinei", a declarat Xi, reluând un discurs din iunie 2021, în care a îndemnat oficialii să creeze o imagine "demnă de încredere, iubitoare şi respectabilă" a Chinei.

În cadrul Conferinţei centrale de lucru pentru afaceri externe, Xi a atacat, de asemenea, "intimidarea" şi "hegemonia" Occidentului, îndemnându-i pe diplomaţi şi oficiali să "ducă mai departe spiritul nostru de luptă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor