Zeci de femei atacate sexual şi jefuite în ajunul Anului Nou în Köln. De ce tocmai anul acesta?

Conform rapoartelor media germane, zeci de femei au fost jefuite sau molestate sexual în 31 decembrie în oraşele germane Köln, Hamburg sau Stuttgart. În ciuda unor afirmaţii că atacatorii păreau să fie arabi sau nord-africani, nu a existat nicio confirmare oficială că solicitanţii de azil ar fi fost responsabili de aceste incidente.
Zeci de femei au fost hărţuite sexual sau jefuite în 31 decembrie în zona gării centrale a oraşului Cologne (în imagine).
Zeci de femei au fost hărţuite sexual sau jefuite în 31 decembrie în zona gării centrale a oraşului Cologne (în imagine). (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.01.2016

Primarul oraşului german Köln a convocat poliţia pentru discuţii de urgenţă, după ce aproximativ 80 de femei au raportat că au fost agresate sexual şi jefuite de bărbaţi în ajunul Anului Nou.

Amploarea atacurilor asupra femeilor la gara centrală a oraşului a şocat Germania. Aproximativ 1.000 de tineri beţi şi agresivi au fost implicaţi în valul de atacuri.

Şeful poliţiei oraşului, Wolfgang Albers, a declarat că este vorba de o dimensiune complet nouă a infracţiunii. Bărbaţii păreau să fie arabi sau nord-africani, a declarat el.

Atacuri asupra mai multor femei au avut loc, de asemenea, în Hamburg, dar cele petrecute în Koln au fost cele mai grave, raportează presa germană. Cel puţin o femeie a fost violată iar multe altele au fost molestate.

Majoritatea evenimentelor raportate poliţiei au fost jafuri. O poliţistă voluntară s-a aflat printre persoanele molestate sexual.

Frumoasa piaţă de Crăciun şi cadrul medieval ar putea arăta idilic, dar de Crăciun şi de Anul Nou zona dimprejurul Catedralei din Köln este periculoasă din cauza hoţilor de buzunare şi a furturilor.

Dar hărţuirea sexuală a zeci de femei - şi un caz de viol – a şocat Germania.

Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că atacurile par să fi fost organizate. Aproximativ 1.000 de bărbaţi tineri au sosit în grupuri mari, aparent cu intenţia specifică de a ataca femei, susţine BBC.

Poliţia din Hamburg a raportat că incidente similare au avut loc în ajunul Anului Nou în zona St. Pauli. Mai multe femei au declarat poliţiei că grupuri de bărbaţi le-au molestat şi jefuit în 31 decembrie pe strada Reeperbahn, cunoscută pentru viaţa sa de noapte furtunoasă.

Atacuri similare au fost raportate şi în Stuttgart.

De asemenea, există preocupări serioase în privinţa a ceea ce se va întâmpla în luna februarie, când va începe sezonul petrecerilor stradale. Köln va organiza în perioada 4-10 februarie mai multe evenimente stradale, şi sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă pe străzi, aşa cum s-a întâmplat în ajunul Anului Nou.

Cu toate că în faţa gării centrale din Köln au fost postaţi poliţişti, aceştia nu au observat agresiunile comise asupra femeilor, conform rapoartelor. De asemenea, există temeri că unele femei nu au raportat atacurile.

Primarul oraşului Köln, Henriette Reker, a susţinut că atacurile au fost “monstruoase”, adăugând că “nu putem permite ca această zonă să devină o zonă fără de lege”.

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a scris pe Twitter că “nu vom tolera aceste atacuri oribile asupra femeilor – toţi cei responsabili trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei”.

Website-ul de ştiri locale Koelner Stadt-Anzeiger susţine că suspecţii sunt deja cunoscuţi poliţiei din cauza frecventelor furturi din buzunare care au loc în interiorul şi în jurul gării centrale din Köln.

Poliţia încearcă să descopere dacă bărbaţii implicaţi în agresiunile asupra femeilor joi noaptea şi-au organizat atacurile prin intermediul reţelelor sociale.

De asemenea, poliţia verifică telefoane mobile şi imagini surprinse de camerele de supraveghere din gară.

Un poliţist care se afla în faţa gării din Köln în timpul incidentelor din Ajun a declarat pentru website-ul de ştiri locale Express că a reţinut 8 suspecţi. “Cu toţii erau solicitanţi de azil, având asupra lor copii ale certificatelor de reşedinţă”, a precizat poliţistul.

Totuşi, nu a existat nicio confirmare oficială că solicitanţii de azil au fost implicaţi în violenţe. Comentatorii din Germania s-au grăbit să îndemne oamenii să nu tragă concluzii eronate.

N-TV News susţine că poliţia din Köln ia în considerare solicitarea de întăriri din alte zone ale Germaniei şi instalarea de camere de supraveghere suplimentare, cu lentile telescopice.

Primarul oraşului Köln, Henriette Reker, a fost înjunghiată în gât în octombrie 2015 în timp ce participa la un eveniment de campanie electorală, cu o zi înaintea alegerilor pentru primari. Atacatorul, un cetăţean german, era nemulţumit de politica germană pentru imigraţie, au declarat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor