Reactii mixte intampina trupele rwandeze in DRC,chemate sa lupte impotriva rebelilor

Presedintele Rwandei Paul Kagame
Presedintele Rwandei Paul Kagame (Stringer / AFP / Getty Images)

Au existat reactii mixte, dupa ce locuitorii din nelinistitul oras din provincia Kivu, nordul Republicii Democrate Congo (DRC), au aflat despre un anunt potrivit caruia fortele din Rwanda se afla in tara pentru a lupta cu rebelii. Acest anunt vine dupa ce Kinshasa a chemat trupele Kigali sa alunge rebelii Fortei de Eliberare a Rwandei, in urma unui acord de anul trecut, dintre presedintele congolez Joseph Kabila si cel al Rwandei, Paul Kagame. Se pare ca sute de trupe rwandeze au patruns ieri (joi) in nord-estul DRC, cu scopul de a dezradacina rebelii FDLR care sunt acuzati de continuarea genocidului din 1994 din Rwanda. Dar, in timp ce unii locuitori s-au bucurat de aceasta actiune, altii se tem de o intensificare a violentelor care, spun ei, ar mari numarul persoanelor evacuate.

Madnodje Mounoubai este purtatorul de cuvant al Misiunii Natiunilor Unite din DRC(MONUC). El a declarat reporterului Peter Clottey ca MONUC va ajuta proiectul Kinshasa sa protejeze viata oamenilor de rand din Congo.

"Trimisul special al secretarului general ONU (Alan Doss), in DRC, urmareste indeaproape aceste desfasurari din partea estica a DRC. Consideram ca tot ceea ce se intampla acum acolo este in conformitate cu recentele acorduri dintre DRC si Rwanda, din cadrul intalnirilor de anul trecut din Goma, cand s-a semnat o intelegere in decembrie, pentru a obtine o forta comuna impotriva FDLR, si cred ca asta se intampla acum", a subliniat Mounoubai.

El a afirmat ca MONUC spera ca operatiunea militara comuna sa nu afecteze locuitorii din partea estica a tarii.

"Solicitam tuturor partilor implicate in aceasta operatiune militara ca, in primul rand, sa se asigure ca civilii sunt protejati, ca legile umanitare internationale sunt respectate si aplicate ca atare. Si desigur avem ingrijorari privind momentul in care va incepe operatiunea militara, deoarece pana acum nu avem prea multe detalii privind modul si momentul in care va incepe operatiunea in sine", a declarat el.

Mounoubai a negat afirmatiile facute de Kinshasa, potrivit carora misiunea ONU din DRC este implicata in operatiunea militara.

"MONUC nu a luat parte la intalnirea preparatorie in urma careia a luat nastere aceasta operatiune militara. Asadar, ceea ce va pot spune este ca da, intr-adevar exista un razboi acolo, si de aceea solicitam tuturor partilor sa se asigure ca civilii nu vor deveni victimele nevinovate ale acestei ofensive militare", a evidentiat Mounoubai.

El sustine ca MONUC are ordinul de a ajuta la protejarea vietii celor nevinovati din Congo.

"Ultima rezolutie din 1856 ne da ordinul ferm de a face tot ce ne sta in putinta pentru a proteja civilii. In aceste momente, ministerul comunicatiilor si presa s-au aflat pe diferite posturi de televiune discutand despre dificultatea informarii congolezilor in legatura cu operatiunea militara. Astfel incat, eu cred ca guvernul este constient de situatia actuala legata de reactiile mixte cu care au fost intampinate fortele din Rwanda. De aceea, ministerul incearca sa realizeze anumite actiuni pentru a informa oamenii despre aceasta operatiune", sustine el.

Mounoubai a declarat ca datoria de a-si proteja cetatenii revine lui Kinshasa, desi MONUC va oferi ajutorul necesar.

"Primul lucru de care trebuie sa fim constienti este faptul ca nu MONUC are responsabilitatea de a proteja populatia sau civilii, aceasta este responsabilitatea guvernului. Noi ajutam doar guvernul acestei tari sa ofere protectie civililor. Si in ceea ce priveste MONUC, acesta este scopul nostru; tinem o stransa legatura cu comunitatile umanitare si urmarim indeaproape desfasurarea evenimentelor de pe teren, astfel incat sa putem interveni ori de cate ori este necesar pentru a proteja civilii si pentru a le acorda ajutor, daca de acest lucru au ei nevoie", a declarat Mounoubai.

Unii analisti politici spun ca ofensiva militara unita dintre Kigali si Kinshasa ar avea potentialul sa modifice imaginea securitatii. Se banuieste ca prezenta rebelilor FDLR a contribuit mult la instabilitatea din partea estica a DRC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe