1 august 2016 - ziua în care Victor Ponta a rămas fără titlul de doctor în drept

Fostul premier Victor Ponta şi-a luat adio de la prestigiosul titlu de "Doctor în drept" obţinut sub coordonarea lui Adrian Năstase.
Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor deţinut de Victor Ponta, după ce forumul suprem de decizie al Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit miercuri, în mod definitiv, că fostul premier a plagiat.

Prin această decizie, se încheie un scandal de plagiat vechi de mai bine de patru ani.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

Vă recomandăm şi Ce se va întâmpla cu Victor Ponta după ce i se va retrage oficial titlul de doctor