10 lucruri pe care nu le ştiai despre membrii de familie dificili

Familia ar trebui să fie locul în care ne simţim în siguranţă şi unde avem parte de linişte. Câteodată, însă, devine locul în care suferim cel mai mult.
(Pixabay)

Să te desparţi sau să ieşi dintr-o relaţie cu un prieten negativ, iubit sau iubită este o situaţie aparte şi există multe sfaturi despre cum să faci faţă unui astfel de eveniment, însă ce facem în cazul unui membru de familie dificil?

Cei mai mulţi dintre noi nu se află în poziţia de a pleca pur si simplu, sau nu simţim că asta ar trebui să facem, sau că acesta ar fi lucrul potrivit. Atunci ce facem când un membru din familie ne creează dificultăţi în viaţa de zi cu zi? Cum facem faţă sentimentelor de obligaţie, confuzie, trădare şi suferinţă?

Mai întâi de toate, primul pas este să acceptăm faptul că nu toate familiile au un mediu sănătos pe care să te poţi baza în momente dificile, sau la care să poţi apela. Nu fiecare familie este construită pe valori precum respect, dragoste şi susţinere reciprocă. Câteodată familia înseamnă doar că sunteţi rude de sânge şi cam atât. Unele rude ne ajută să creştem, în timp ce altele mai multe ne creează dificultăţi.

Apoi, este important să înţelegem că un membru de familie problematic s-ar putea să treacă printr-o perioadă dificilă în viaţa sa. S-ar putea să sufere fizic, să-şi facă în continuu foarte multe griji, sau să-i lipsească ceea ca are nevoie când vine vorba de dragoste şi susţinere emoţională. Aceşti oameni trebuie ascultaţi, susţinuţi şi îngrijiţi (deşi, indiferent de cauza suferinţei lor, s-ar putea să fie încă nevoie să te protejezi de comportamentul lor distructiv).

Cheia în toate acestea este să avem în minte faptul că fiecare situaţie este diferită. În acelaşi timp, există câteva principii pe care este bine să le avem în vedere dacă vrem să facem faţă acestor evenimente:

1. Să-i dispreţuieşti pentru comportamentul lor nu te va ajuta cu nimic

Indiferent cum s-a purtat un membru de familie cu tine, evită să laşi dispreţul sau ura să se adune în inima ta. Să lupţi contra răului cu rău nu-ţi va aduce decât suferinţă. Să porţi pică cuiva este pentru cei care insistă că celălalt trebuie să-i plătească ceva pentru ceea ce a făcut.

Iertarea, pe de altă parte, este pentru cei care sunt destul de puternici şi cu capul pe umeri astfel încât să meargă mai departe. Cea mai bună soluţie este să nu fii ca cel care ţi-a făcut rău, ci să-ţi trăieşti viaţa mai departe, cu inima împăcată.

2. Chiar dacă poate fi dificil, evită să iei personal comportamentul lor negativ

Membrii de familie dificili vor face posibilul să te simţi ca şi cum mereu faci ceva greşit. Pentru că fiecare dintre noi avem acel buton de vinovăţie, chiar şi aluzia că am fi făcut ceva greşit, ne poate răni încrederea în noi şi zdruncina hotărârea cu care facem lucruri. Evită să laşi să ţi se întâmple acest lucru.

Ţine minte că vei reuşi să iei decizii mai bune şi să te simţi mai liber atunci când eviţi să iei lucrurile personal. Majoritatea oamenilor dificili nu se comportă aşa doar cu tine, ci cu toată lumea cu care interacţionează. Chiar şi atunci când situaţia pare personală, chiar dacă te simţi direct insultat, de cele mai multe ori nu are legătură cu tine. Ceea ce spun şi fac acele persoane, opiniile pe care la au, se bazează aproape în întregime pe lucruri care se reflectă din ei.

3. În esenţă, s-ar putea să nu fie o persoană rea, însă nu este omul potrivit cu care să-ţi petreci timpul zilnic

Nu toate relaţiile de familie sunt dificile, creându-ţi stări de stres şi supărare în mod intenţionat. Unele dintre ele implică persoane care ţin la tine, care au intenţii bune, însă sunt dificile din cauza nevoilor şi stilului de viaţă pe care şi l-au creat, ce te determină să-ţi schimbi foarte mult modul de viaţă şi buna derulare a lucrurilor într-o zi.

Dacă acel membru de familie nu depinde de tine ca să poată supravieţui fizic şi observi că timpul petrecut cu el te erodează atât de mult încât şi momentele împreună devin mai mult tensionate, atunci este mai bine dacă păstrezi distanţa şi să petreci mai puţin timp cu el. Dacă, mai rău, dăunează legăturii dintre voi, atunci ce sens are? Câteodată avem nevoie de timpul nostru pentru a ne recupera şi reface. Ai tot dreptul să te retragi şi să creezi un spaţiu sănătos pentru tine, tocmai pentru ca relaţia dintre voi să nu se deterioreze de tot.

4. Dacă îi laşi, vor încerca să te intimideze până când cedezi

De-a lungul vieţii ni se întâmplă să dăm peste diferite persoane care ne agresează prin comportamentul lor, însă cred că cei mai mari agresori sunt de cele mai multe ori acei membri de familie dificili. Să agresezi pe cineva nu este niciodată în regulă. Asta-i clar! Nimeni pe acest pământ nu are dreptul să te atace pentru ceea ce eşti. Din păcate, unii oameni nu se vor simţi bine până când nu te pun la pământ şi calcă pe tine, metaforic vorbind.

Ceea ce ai de făcut este să ai curajul să-ţi susţii punctul de vedere. Nu le lăsa loc de manevră. Nimeni nu are puterea să te pună jos decât dacă le dai tu acea putere. Este nevoie de destul de mult curaj pentru a înfrunta greutăţile din viaţă, iar acest lucru se aplică şi când ai de-a face cu familia şi prietenii. Câteodată situaţiile în care te simţi intimidat vin din locurile din care te aştepţi mai puţin, însă fii atent la modul în care oamenii apropiaţi se poartă cu tine, în timp ce urmăreşti aluziile subtile pe care ţi le fac. Dacă este necesar, pune lucrurile pe masă şi spune-le pe nume, fiindcă altfel, cu timpul, relaţia dintre voi va fi una tensionată şi s-ar putea să observi că-ţi este dificil să fii tu însuţi în preajma lor.

5. Oamenii problematici se ascund de obicei în spatele unei agresivităţi pasive

Comportamentul pasiv agresiv poate lua mai multe forme, însă este în general descris printr-o agresiune nonverbală ce se manifestă printr-un comportament negativ. În loc să exprime în mod deschis cum se simte, cineva face anumite gesturi subtile şi enervante care sunt direcţionate către tine.

În loc să spună ceea ce-i supără de fapt, găsesc metode mărunte şi prosteşti pentru a se lua de tine până când le acorzi atenţie şi te enervezi. În mod evident, acest tip de relaţie nu-i deloc una sănătoasă. Doar îţi arată că această persoană nu este dispusă să comunice într-un mod deschis şi clar cu tine. Ţine minte că în mod normal, cineva nu ar avea niciun motiv pentru care să fie pasiv-agresiv cu tine dacă se simt în siguranţă să-şi exprime ideile şi opiniile. Cu alte cuvinte, nu ar simţi nevoia să se ascundă în spatele unui comportament pasiv-agresiv dacă simt că nu vor fi judecaţi sau criticaţi pentru ceea ce gândesc.

Aşa că este bine să faci tot posibilul să clarifici membrilor familiei tale că-i accepţi pentru cine sunt şi că nu trebuie să fie neapărat de acord cu opiniile şi ideile tale, dar că te-ai bucura dacă ai avea susţinerea lor. Dacă ţin la tine, probabil că te vor susţine într-un fel sau altul, sau măcar să facă un compromis într-un fel.

Însă dacă refuză şi continuă agresiunea pasivă, s-ar putea să nu ai altă opţiune şi să fie nevoie să creezi acea distanţă de siguranţă care te lasă să respiri.

6. Să pretinzi că modul în care se comportă este în regulă. NU este în regulă.

Dacă nu eşti atent, acei membri de familie dificili îşi pot folosi comportamentul capricios să obţină tratament preferenţial. Asta pentru că ni se pare că-i mai simplu să le facem pe plac şi să nu-i mai auzim vorbind, decât să le ascultăm retorica ce pare că nu se mai sfârşeşte.

Evită să te laşi înşelat de asta. Liniştea pe care o primeşti pe termen scurt se poate transforma în durere pe termen lung. Persoanele care se comportă într-un mod negativ nu se schimbă dacă sunt recompensate pentru ceea ce fac. Ia decizia ca din acest moment să nu te mai laşi influenţat de comportamentul lor. Încetează să mai mergi tiptil în preajma lor sau să le găseşti scuze pentru comportamentul agresiv.

Nu merită niciodată să ai de-a face în mod constant cu situaţii dramatice. Dacă nu te poţi înţelege în mod rezonabil şi respectuos cu cineva din familie ce are peste 22 de ani, atunci probabil că a sosit momentul să pui problemele pe masă şi să tragi linie.

7. Nu-i nevoie să ajungi să nu-ţi mai pese de tine chiar dacă lor nu le pasă

Învaţă-te să ai în fiecare zi un mic interval de timp pentru tine. Vorbesc serios! Dacă te afli în circumstanţa în care trebuie să trăieşti sau să lucrezi cu o persoană dificilă, atunci asigură-te că ai parte de timp pentru tine în care te odihneşti şi te recuperezi. Să joci rolul de adult raţional şi concentrat în faţa a tot felul de schimbări de atitudine şi comportament, poate fi destul de extenuant, şi dacă nu ai grijă, acel comportament te poate afecta.

Gândul la un membru de familie dificil te poate ţine treaz toată noaptea în timp ce te întrebi: “Procedez corect? Chiar sunt atât de groaznic de se poartă aşa cu mine? Nu-mi vine să cred că a spus aşa ceva! Doar mă face să sufăr…!” Gânduri de genul acesta ne pot ţine într-o agonie continuă timp de săptămâni, luni sau chiar ani. Iar câteodată acesta este scopul acestor membri de familie: să-ţi schimbe modul în care gândeşti până când ai impresia că tu eşti singura cauză a problemei.

De multe ori aceştia nu ştiu de ce se simt aşa cum se simt, şi nu pot să vadă mai departe de propriile nevoi emoţionale; se comportă şi comunică mai mereu într-un mod negativ. Atunci, având în vedere că nu poţi să controlezi ceea ce fac, este important să ai acel mic interval de timp pentru tine, astfel încât să poţi rămâne centrat, sănătos şi să faci faţă într-un mod pozitiv situaţiilor negative.

8. Când comportamentul negativ se transformă într-o agresiune fizică, atunci este o problemă legală care trebuie rezolvată

Dacă ai supravieţuit mâniei unui atac fizic din partea unui agresor din familie şi ai încercat să rezolvi amiabil lucrurile…Dacă ai iertat, te-ai chinuit şi chiar atunci când exprimai anumite lucruri care te deranjează, ai ajuns să fii victima unor ieşiri de furie…Dacă ai petrecut ani şi ani rămânând agăţat de speranţă şi încredere, chiar dacă ai ştiut în inima ta că acele lucruri frumoase şi intangibile pe care dragostea este construită şi susţinută, nu se vor mai întoarce niciodată…Şi mai ales dacă te-ai pus ca barieră între agresor şi altcineva, îndurând atacul în locul lor…nu pot decât să-ţi spun un singur lucru: eşti un erou în carne şi oase.

Însă acum a sosit momentul să fii un erou pentru viitorul tău. Gata, ajunge! Dacă cineva a ajuns să fie agresiv fizic, atunci acesta încalcă legea şi trebuie să suporte consecinţele acţiunilor lor.

9. Oamenii se pot schimba şi unele relaţii familiale dificile pot fi reparate pe termen lung

Atunci când relaţia de încredere este afectată, ceea ce se mai întâmplă câteodată, este esenţial să înţelegi că aceasta poate fi reparată, dacă ambele persoane doresc să lucreze la o schimbarea în ele însele. De fapt, chiar în momentele în care simţim că baza solidă a relaţiei se sfărâmă, atunci a sosit momentul să renunţaţi la tiparele de comportament care nu v-au ajutat, ba chiar v-au pus piedici.

S-ar putea să fie o muncă dificilă şi câteodată dureroasă. Impulsul iniţial este să pleci, mai ales dacă eşti convins că o relaţie de încredere care s-a spart nu mai poate fi reparată. Însă dacă înţelegi că sunt momente în viaţă cu urcuşuri şi coborâşuri, în care la un moment dat lucrurile merg bine şi apoi nu mai merg aşa bine, s-ar putea să fii mult mai determinat să găseşti acea forţă interioară să rezişti şi să creşteţi împreună.

10. Din păcate, câteodată, tot ce poţi să faci este să renunţi de tot

S-ar putea să nu fii capabil să controlezi modul în care se poartă cu tine membrii de familie dificili, dar poţi decide să nu-i laşi să te pună jos pe termen lung. Poţi să decizi să nu laşi acţiunile şi opiniile lor să-ţi invadeze inima şi mintea.

Mai presus de toate, poţi alege cu cine mergi mai departe către ziua de mâine şi pe cine laşi astăzi să-şi vadă de drum. Într-o lume perfectă am reuşi să ne rezolvăm de fiecare dată relaţiile cu membrii de familie dificili, însă nu trăim într-o lume perfectă.

Fă ceea ce poţi face astfel încât să menţii lucrurile pe linia de plutire, însă nu-ţi fie teamă să laşi lucrurile deoparte şi să faci ceea ce trebuie făcut.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură