5 trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Invitaţie la aer curat

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului
Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului (Facebook)

Poate mai puţin îmbietoare şi provocatoare pentru „adevăraţii” ciclişti, traseele de bicicletă de lângă Bucureşti pot oferi aceleaşi satisfacţii celor care acum descoperă aventura şi plăcerea mersului pe două roţi.

Bucureştenii pot găsi acum o alternativă viabilă pentru relaxare şi mişcare în aer liber, aproape de Capitală, fără a mai sta blocaţi în trafic ore în şir pentru a ajunge la munte sau la mare.

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Cernica

Un prim traseu pentru bicicliştii din Bucureşti este şi cel mai uşor dintre cele câteva plimbări pe două roţi pe care vi le propunem şi are ca destinaţie Mănăstirea Cernica.

În funcţie de direcţia din care veniţi, se iese din Bucureşti fie pe Şoseaua Pantelimon, fie pe Şoseaua Vergului şi se merge drept pe Şoseaua Cernica, fără probleme.

Drumul este foarte ok, şoseaua este lată şi se circulă bine. În funcţie de punctul de plecare şi de viteza de pedalat, nu ar trebui să faceţi mai mult de o oră de la ieşirea din oraş până la Cernica.

Trageţi-vă sufletul pe malul lacului, vizitaţi mănăstirea şi muzeul, iar dacă doriţi, puteţi cumpăra produse bio, din gospodăria mănăstirii: lapte, telemea, ouă de prepeliţă şi alte câteva bunătăţuri naturale.

Sunt şanse ca şi un biciclist începător să fi auzit despre Cernica, întrucât aici se merge des la plimbare fiind o destinaţie populară pentru bicicliştii din Capitală şi un loc unde se organizează o mulţime de concursuri de gen.

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Lacul Snagov

Un alt traseu uşor pentru o plimbare cu bicicleta începe de la Arcul de Triumf. De aici, trebuie să vă îndreptaţi către Casa Presei Libere, lăsând în spate Muzeul Satului. După kilometri întregi de pedalat, ajungeţi la Săftica, iar cei care vor să facă un popas se pot odihni câteva minute la Ghermăneşti, o zonă încântătoare şi verde.

Aici sunt amenajate piste pentru biciclişti pe trotuare, iar pe marginea drumului, din loc în loc, sunt amplasate terase la care puteţi să vă răcoriţi cu o apă rece sau cu un suc. De aici mai aveţi puţin de pedalat până la Snagov, locul în care vă propunem să faceţi următorul popas. Peisajul este încântător, lacul fiind încărcat cu nuferi.

Snagovul fiind o adevărată atracţie pentru turişti, au fost amenajate locuri în care vă puteţi lăsa bicicletele. Apoi, puteţi alege să vă plimbaţi prin pădure sau să organizaţi un picnic.

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Comana

Un traseu mai lunguţ pe care îl propunem pentru cei care iubesc să se plimbe cu bicicleta ajunge în Parcul Natural Comana. Parcul Natural Comana se află la o distanţă aproximativ egală între Giurgiu şi Bucureşti. Bucureştenii care vor să scape de agitaţia din oraş şi să se relaxeze o zi, o pot face în Parcul Comana, aici unde se înghesuie oameni din toate colţurile ţări pentru o mică escapadă în natură.

La o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de Bucureşti, cei care vor să ajungă cu bicicleta până la Comana trebuie să iasă din Bucureşti pe la Jilava şi să treacă prin Adunaţii Copăceni.

Parcul Natural Comana este cea mai mare arie protejată din Câmpia Română, se întinde pe 25.000 de hectare şi în trecut era cunoscut sub numele de Balta Comana, având un ecosistem asemănător Deltei.

În Parc puteţi vizita şi Mânăstirea Comana, rezervaţiile ştiinţifice, arborii seculari - în special stejari, monumente ale naturii, cabana Fântâna cu Nuc, amenajări lacustre sau puteţi efectua trasee turistice prin pădure.

În parcul natural se găseşte Balta Comana, a treia zonă umedă din ţară după Balta Mică a Brăilei şi Delta Dunării. Este a doua ca biodiversitate după Deltă şi, de a lungul vremii aceasta s-a transformat în casa a 141 de specii de păsări şi a 13 specii de peşti.

Tot aici se organizează şi cunoscuta serie de concursuri de mtb Comana Bike Fest.

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Tâncăbeşti, Periş, Cărbunari

Tot la o distanţă de Bucureşti de circa la 30 km, pe DN1, se află începutul buclei Tâncăbeşti, Periş, Cărbunari. Este un traseu care cuprinde şi macadam aşadar este recomandat să fie parcurs cu un mtb (mountain bike) sau ciclocros.

Cu ceva mai multă vreme în urmă nu exista nici pod peste râul Ialomiţa, iar traversarea apei presupunea puţină aventură, însă acum avem pod, iar traseul poate fi unul foarte bun şi pentru antrenament.

Deşi pe DN1 traficul nu este ceva de speriat pentru cicliştii avansaţi, este bine ca dacă în grup există şi începători aceştia să fie însoţiţi de ciclişti cu experienţă pentru ca toată lumea să fie iniţiată corect în pedalarea pe drumurile naţionale. O altă variantă a acestei ture este în întregime pe asfalt şi poate reprezenta un bun traseu şi pentru antrenamentele de şosea.

Trasee de bicicletă în jurul Bucureştiului. Bucla Căldăruşani

O tură foarte frumoasă cu bicicleta, la 36 km nord-est de Bucureşti şi la fel de bună pentru cei care sunt biciclişti amatori este Bucla Căldăruşani. Tura nu dispune de diferenţă de nivel notabilă însă lungimea traseului îi poate pune la încercare pe unii.

Traseul începe de lângă Mănăstirea Căldăruşani şi trece prin mai multe sate de câmpie înainte de a urmări râul Prahova şi câteva lacuri din zonă. Chiar dacă traseul nu este unul greu totuşi lungimea de 60 km, în special pe vreme călduroasă, este posibil să pună la încercare rezistenţa câtorva din bicicliştii cu o condiţie fizică mai puţin dezvoltată. Aşadar asiguraţi-vă că aveţi la voi suficiente lichide pentru hidratare şi gustări pentru energie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură