Cele mai frumoase destinaţii din Turcia

Antalya
Antalya (Facebook)

Turcia este una dintre destinaţiile de top ale românilor pentru vacanţă. Clima caldă oferă turiştilor un sezon lung, din aprilie în octombrie, în timp ce cultura turcă şi peisajele naturale completează un tablou care cu greu ar putea lăsa indiferent chiar şi pe cel mai pretenţios turist. Deşi Antalya este principala atracţie turistică a românilor, Turcia are numeroase staţiuni şi obiective de vizitat. Descoperiţi în continuare câteva dintre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă ale Turciei.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Antalya

Antalya este o staţiune renumită, cu deschidere la Marea Mediterană şi este cea mai mare staţiune maritimă la nivel internaţional, fapt ce i-a creat o anumită reputaţie printre turişti încă de la început. Puţine sunt ţinuturile în care muntele şi marea îşi dau mâna, Antalya fiind unul dintre acele locuri atât de binecuvântate de natură, scăldată de Mediterană chiar la umbra bătrânilor munţi Taurus.

Cu o întindere deosebit de mare, Antalya este genul de locaţie de vacanţă din care nu lipseşte nimic, fiind un loc perfect atât pentru cei care vor să se relaxeze, cât şi pentru cei care vor să se distreze în vacanţă.

Pe tot parcursul anului, au loc o serie de evenimente în această staţiune, care atrag şi mai mulţi turişti spre această coastă a Turciei. În plus, numeroasele obiective turistice localizate aici oferă vizitatorilor posibilitatea de a afla mai multe despre cultura şi despre istoria Turciei.

Fondatorul Antalyei, regele Attalos al Pergamului, spunea despre regiune că este “paradisul pe pământ”. Chiar şi în zilele noastre conceptul rămâne valabil, graţie plajelor superbe, comorilor arhitectonice şi serviciilor de calitate cu care sunt îmbiaţi turiştii.

Cele mai importante obiective turistice sunt: Kaleici, monumentele antice – Turnul Ceas, Turnul Hidirlik, Poarta lui Hadrian şi vechile ziduri ale oraşului, Muzeul de Arheologie sau siturile Karpuzkaldiran, dealul Tunek, parcul Karaalioglu şi podul Arapsu. De fapt, întreaga Antalya, cu rămăşiţele vechii civilizaţii romane, sub stăpânirea căreia s-a dezvoltat o lungă perioadă de timp, este un adevărat muzeu în aer liber.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Ankara

Capitala Turciei se află în centrul ţarii şi este unul dintre cele mai moderne şi mai mari oraşe din Turcia. Metropola este un important centru comercial, industrial şi educaţional.

Pentru mulţi turişti, Ankara reprezintă doar un popas de o zi sau de câteva ore, în scopul de a vizita Mausoleul şi Muzeul lui Ataturk. Însă pe lângă acest obiectiv turistic, în Ankara se mai pot vizita alte câteva muzee, situri arheologice, moschei vechi, monumente etc. Cei mici pot să se distreze în Muzeul Jucăriilor, în timp ce iubitorii culturii civilizaţiilor au ocazia să vadă cea mai mare moschee din Ankara, Yeni (Cenab Ahmet) Mosque, construcţie de secol XVI.

Mâncărurile specifice zonei le găsiţi în nenumăratele restaurant din Ankara. Puteţi găsi mâncare bună în cele mai modeste locuri, cum sunt Asti, autogara principală a oraşului sau Ankara Gar (Lokantasi), gara cea veche a capitalei. Mâncărurile sunt gustoase, ieftine şi nepretenţioase. Pentru un peisaj mai deosebit, plin de amprente istorice, puteţi mânca la unul dintre restaurantele din interiorul cetăţii vechi.

Cafenelele din Ankara (kahveler) sunt localuri unde lumea socializează, discută politică sau joacă şah şi unde se pot încerca diverse preparate tradiţionale din cafea. În zone precum Arjantin Caddesi găsiţi restaurante şi cafenele tradiţionale.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Dalyan

Cine alege ca destinaţie de vacanţă Turcia, nu trebuie să rateze excursia pe râul şi în Delta Dalyan. Dalyan este un mic orăşel din provincia Muğla, situat într-o regiune ce poate fi numită un paradis al naturii, de o frumuseţe naturală virgină.

Delta Dalyan înconjoară localitatea Dalyan şi este un areal protejat, în care puteţi vedea speciile protejate de broască ţestoasă de mare Caretta Caretta, ţestoasa verde Chelonia mydas şi ţestoasa cu carapace moale Trionyx triunguis. De asemenea, în ţinuturile mlăştinoase îşi au cuiburile mai multe specii de păsări migratoare, inclusiv berze.

Dalyan este o destinaţie paradisiacă, excelentă pentru relaxare. Aveţi la dispoziţie câteva restaurante în care se serveşte mâncare tradiţională turcească, însă sunt puţine baruri şi discoteci, viaţa de noapte spumoasă neavând ce căuta în "oferta" staţiunii Dalyan.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Plaja İztuzu sau Plaja Ţestoaselor

La sud de Dalyan, lângă satul İztuzu, se află plaja İztuzu sau Plaja Ţestoaselor (Turtle Beach), votată "cea mai bună plajă din lume" în anul 1995. Această fâşie superbă de nisip, lungă de 7 km, a stârnit controverse şi a devenit faimoasă pe plan internaţional în anul 1986, când în apropiere s-a dorit construirea unui mare complex hotelier. Datorită reacţiei ecologiştilor s-a renunţat la planurile de dezvoltare turistică a zonei, astăzi plaja İztuzu fiind zonă protejată, în care se înmulţesc ţestoasele aflate în pericol de extincţie.

Chiar şi mai spectaculoase decât această plajă mirifică,plină de ţestoase, sunt mormintele - temple de pe muntele ce se ridică pe fundalul deltei Dalyan, pe malul celălalt al râului. Aici puteţi vizita oraşul antic Caunos, dar şi izvoarele termale care vă oferă posibilitatea unei băi care aduce sănătate, în nămolul cu proprietăţi curative.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Olüdeniz

Olüdeniz este probabil cea mai frumoasă plajă din Turcia. Olüdeniz (Marea Moartă, sau Marea Liniştită în limba turcă) nu are de fapt niciuna dintre caracteristicile mării din Biblie cu care împarte aceeaşi denumire. De fapt, este o lagună ascunsă în spatele Mării Mediterane, cu plaje de nisip alb, apă albastră-verzuie cu nuanţe feerice şi mărginită de dealuri acoperite de verdele viu al pădurilor de pini.

Olüdeniz nu este doar unul dintre cele mai frumoase locuri din toată Turcia, dar candidează cu şanse serioase şi într-un top al celor mai frumoase plaje ale Mediteranei. Nu degeaba localnicii îl numesc „Raiul pus pe Pământ de către Allah”.

Laguna de basm îşi împarte numele cu un sătuc pescăresc şi are în prezent statut comun de rezervaţie naturală şi obiectiv turistic naţional inclus în districtul Fethiye al provinciei Mugla de pe celebra Coastă de Turcoaz situată în partea de sud-vest a Turciei, în locul unde sunt limitele geografice dintre Marea Egee şi Mediterana.

Staţiunea şi plaja sunt situate la circa 14 kilometri sud de Fethiye lângă Muntele Babadag. La doar doi kilometri în spatele dealurilor împădurite care adăpostesc laguna fabuloasă, se află micile sate Ovancik şi Hisaronu, care acum câteva decenii adăposteau turiştii în casele tradiţionale ale localnicilor.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Side

Side este o superbă staţiune, localizată în apropierea Antalyei. În afară de faptul că este o staţiune recomandată pentru o vacanţă liniştită, Side este şi unul dintre cele mai bine păstrate oraşe-monument ale Turciei. Astfel, vacanţele pe care turiştii aleg să le petreacă aici vor fi complete şi se vor desfăşura într-un cadru unic, aşa cum nu multe alte staţiuni pot oferi. Cu plaje întinse de-a lungul ieşirii înspre mare, dar şi cu zone verzi, completate de obiective tuistice istorice, Side este o alegere excelentă pentru o vacanţă de poveste.

Ruinele rămase în Side sunt o parte a istoriei şi a culturii Turciei. Acestea au fost foarte bine păstrate şi conservate de-a lungul timpului, dată fiind valoarea lor enormă pentru cultura turcească, dar şi pentru turism. Principalele obiective turistice ce se pot vizita aici sunt: ruinele vechiului oraş Side, Templul lui Apollo şi Poarta Vespasiana.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Muntele Nemrut

Nemrut este un munte înalt de 2.134 metri, aflat în partea de sud-est a Turciei, lângă oraşul Adiyaman. În anul 62 î.e.n., Regele Antioh I Theos din Commagene a construit aici un mormânt flancat de statui gigantice ce îl înfăţişau, doi lei, doi vulturi şi numeroase zeităţi greceşti şi persane. Capetele statuilor s-au răsturnat de pe trupurile acestora şi sunt împrăştiate în toată zona.

Din vârfului muntelui Nemrut se poate admira întreaga privelişte a munţilor din împrejurimi, iar principala atracţie o reprezintă apusul soarelui ce poate fi privit de pe terasa estică. De aici, capetele statuilor capătă nuanţe portocalii, ceea ce sporeşte misterul şi farmecul acestor locuri.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Bodrum

Cu plajele sale cu nisip auriu, străzile împânzite de magazine şi restaurante elegante, oraşul Bodrum este de multă vreme un refugiu la malul mării, preferat de mulţi turişti. Oraşul se numea pe vremuri Halicarnassus şi a fost locul în care se afla Mausoleul lui Mausolus, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Din păcate, o serie de cutremure au distrus monumentul, dar puteţi găsi aici şi alte atracţii istorice, cum ar fi Castelul Bodrum, construit de către cruciaţi în secolul al Netanyahu da cu parul in viespar-lea.

Castelul Bodrum este probabil una dintre cele mai cunoscute locaţii de aici, care atrage numeroşi vizitatori în fiecare an, interesaţi de acest simbol al istoriei turceşti. În interiorul acestuia se află şi Muzeul de Arheologie Subacvatică Bodrum, în care turiştii pot descoperi cele mai importante artefacte al zonei.

De la castel se poate vedea portul din Bodrum, în care sunt ancorate ambarcaţiuni de milioane de dolari. Zona este perfectă pentru vacanţa de vară, dar şi pentru sejururi în restul anului.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Biblioteca lui Celsus

Ruinele din Ephesus reprezintă o atracţie turistică populară, aflată pe coasta de vest a Turciei. Oraşul Ephesus era vestit cândva pentru Templul zeiţei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, distrus în urma unui atac condus de arhiepiscopul Constantinopolelui în anul 402 e.n. Cu toate acestea, unele dintre structurile sale pot fi văzute încă, printre acestea numărându-se Marele Teatru şi Biblioteca lui Celsus.

Biblioteca a fost construită în jurul anului 125 e.n, cu scopul de a păstra 12.000 de papirusuri şi pentru a servi drept mormânt pentru Celsus, guvernatorul Asiei. Faţada a fost reconstruită cu grijă în anul 1970, fiind în prezent într-o stare excelentă şi conservând majoritatea pieselor originale.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Moscheea albastră – Istanbul

Cu cele şase minarete ale sale şi arhitectura impresionantă, Sultan Ahmed sau Moscheea albastră, oferă privelişti cu adevărat unice. Folosită încă pe post de moschee, ea a devenit una dintre cele mai populare atracţii turistice din oraşul Istanbul.

Moscheea a fost ridicată între anii 1609 – 1616 şi ca în cazul multor altor construcţii de acest gen, în ea se află şi mormântul celui ce a construit-o. Tavanul înalt este acătuit din 20.000 de plăci albastre, cu diferite modele, de unde şi numele atât de popular al moscheii.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Hornurile de basm din Göreme

Cappadocia este vestită pentru formaţiunile sale stâncoase ciudate şi pentru moştenirea sa istorică unică. Unul dintre cele mai bune locuri, în care puteţi vedea aceste formaţiuni caudate, este oraşul Göreme, situat printre numeroase conuri din stâncă şi hornuri care oferă o privelişte de neuitat. Acestea din urmă s-au format ca rezultat al eroziunii provocate de vânturi şi apă, a două straturi vulcanice diferite: unul gros, din cenuşă vulcanică consolidată, acoperit de unul mai subţire, din bazalt, mult mai rezistent la eroziune.

Datorită reducerii acţiunii de erodare a cenuşei vulcanice, multe dintre hornurile din Cappadocia au fost folosite de-a lungul secolelor pentru a realiza case, biserici şi diverse alte construcţii.

Despre Göreme se poate spune că este un oraş „săpat” în rocă vulcanică. Aici se află Parcul Naţional Göreme, care a intrat în patrimonial UNESCO şi care găzduieşte mai multe biserici în stâncă din secolul al X-lea şi al XI-lea.

Cele mai frumoase destinaţii din Turcia. Uchisar

Aşezat pe un pisc, la 1.300 m altitudine, dominând văile din jur, Uchisarul poate trece drept cel mai frumos sat din Cappadocia. El e păzit de o stâncă înaltă, din vârful căreia se poate vedea Cappadocia de jur împrejur pe zeci de kilometri şi la baza căreia s-au construit numeroase case din piatră, ca în modelul cetăţilor noastre ţărăneşti din Transilvania.

Aici, la Uchisar, culturile s-au aşezat în straturi: hitiţii au ocupat citadela, primii creştini au săpat capelele, iar în secolul al VIII-lea, iconoclastii şi-au putut admira icoanele, departe de furia împăratului Leon al III-lea, care a interzis orice reprezentare a divinităţii.

Legendele şi obiceiurile s-au păstrat până în zilele noastre. Potrivit tradiţiilor musulmane aşezate peste cele creştine, nou-născuţii primesc prenumele doar în a şaptea zi, şoptit de cel mai bătrân locuitor al satului, pentru a nu-l auzi spiritele rele, iar mamele nu au voie să se privească în oglindă două săptămâni după ce au născut. Şi astăzi, în cămările din casele de piatră de la Uchisar se ţine, în amfore, "pekmez", o băutură miraculoasă pe baza de suc de struguri, despre care se crede că vindecă orice boală.

Citadela de piatră din Uchisar este o construcţie care atrage atenţia oricărui turist. Priveliştile acestui sat, văzute din balonul cu aer cald, duc experienţa vizitei la înălţime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură