"A diabolizat actul de justiţie" - Sebastian Ghiţă, dat pe mâna Inspecţiei Judiciare de şefa DNA

Dispărut de pe radarul procurorilor, Sebastian Ghiţă continuă să fie prezent însă pe micile ecrane prin intermediul unor înregistrări video difuzate de postul său de televiziune. Ploaia de acuzaţii la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce, au determinat-o pe şefa DNA să sesizeze Inspecţia Judiciară.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Inspecţia Judiciară trebuie să efectueze verificări cu privire la declaraţiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, titularul a patru dosare penale, în prezent dat în urmărire internaţională în vederea arestării preventive, în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul România Tv în perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 şi preluate şi de alte instituţii media, a solicitat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit unui comunicat de presă remis luni de agenţia anticorupţie.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:

1. afirmaţiile tendenţioase şi mincinoase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată în mai multe dosare (fie în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie în investigare la DNA) sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor;

2. afirmaţiile urmăresc decredibilizarea DNA şi a activităţii procurorului şef al instituţiei, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal;

3. afirmaţiile lansate în spaţiul public acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probaţiune administrate legal;

4. afirmaţiile pot avea drept consecinţă crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei.

"Prin prisma celor menţionate, se poate aprecia că afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", se precizează în comunicatul citat.

Kovesi a mai atras atenţia că afirmaţiile "tendenţioase şi mincinoase" lansate în spaţiul public de Sebastian Ghiţă nu sunt singulare, motiv pentru care prezentei sesizări i-au fost ataşate o serie de anexe din care rezultă că, începând cu luna aprilie 2016, chiar de la Tribuna Parlamentului României, apoi în mass media, fostul deputat a avut constant manifestări publice prin care actul de justiţie a fost "diabolizat, justiţia fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democraţie".

Potrivit şefei DNA, cu toate că prin deciziile Inspecţiei judiciare şi ale Plenului CSM s-a statuat că afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă din spaţiul public nu au fundament şi constituie o diseminare de informaţii tendenţioase, fostul demnitar a continuat să lanseze afirmaţii denigratoare, urmărind să inducă ideea că justiţia este abuzivă.

"Inspecţia judiciară, în rapoartele întocmite, a remarcat că acesta lansează acuzaţii în spaţiul public, în scopul dezinformării opiniei publice asupra modului de funcţionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra încrederii în sistemul judiciar", se arată în comunicatul citat.

Procurorul şef al DNA consideră că repetarea acestor afirmaţii "tendenţioase" necesită noi demersuri din partea CSM, singurul garant al independenţei justiţiei, deoarece au generat şi generează zilnic discuţii în cadrul emisiunilor televizate, în presa scrisă, inducându-se şi accentuându-se ideea unei funcţionări "anormale şi incorecte" a sistemului judiciar, acreditându-se ideea că instanţele de judecată şi DNA instrumentează dosarele preferenţial şi contrar legii.

"Acest mod de expunere publică demonstrează existenţa unei campanii de presă pentru a induce în conştiinţa colectivă ideea că sistemul judiciar este la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care nu respectă Constituţia României şi legile ţării. Având în vedere că aceste aspecte au fost constatate şi prin raportul Inspecţiei Judiciare din 13 decembrie 12.2016, în sesizare se arată că sunt absolut necesare demersuri pentru a stopa acest mod brutal în care, în ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fără precedent de destabilizare şi decredibilizare", se mai precizează în sesizare.

Demersul prezent le-a fost adus la cunoştinţă şi ministrului Justiţiei, precum şi procurorului general al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne