A şaptea noapte a raidului asupra Fâşiei Gaza: bilanţul este de aproape 170 morţi

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Conflictul din Gaza se intensifică, iar bilanţul se agravează. Autorităţile medicale din Fâşia Gaza vorbesc de cel puţin 165 de victime, inclusiv 33 de copii şi 16 femei, în timp ce răniţii ar fi de 1.085. Premierul Benjamin Netanyahu, la sfârşitul unei reuniuni a guvernului, a acuzat Hamas de „utilizarea civililor ca scuturi umane, plasând rachete, centre de comandă şi arsenale în locuri dens populate, în şcoli şi moschei”.

Confruntarea militară dintre Israel şi Hamas se concentrează pe rachetele cu rază lungă de acţiune, cea mai periculoasă armă prezentă în arsenalele balistice din Fâşia Gaza. Acestea sunt rachetele Al-Fajr, M-75 şi J-80 care vizează Tel Aviv, Ierusalim, Lod, Hedera, ajungând până în nordul oraşului Haifa. Serviciile de informaţii ale armatei israeliene au transmis premierului Benjamin Netanyahu că „Mişcarea Hamas are probabil rachete cu o rază de până la 150 km”.

În nordul Fâşiei Gaza a fost exod în masă, oamenii au abandonat casele prin toate mijloacele înainte ca noi bombardamente să fie anunţate de Israel. În timp ce comunitatea internaţională accelerează eforturile pentru o încetare a focului, aproximativ 17.000 de oameni s-au refugiat deja în adăposturi ale ONU.

Situaţia ameninţă acum să se aprindă şi în Cisiordania. Un palestinian a fost ucis de către armata Tsahal (IDF) în ciocniri, la sud de Hebron. Cu toate acestea, de luni, Ierusalimul şi Ramallahul au devenit prima linie a eforturilor internaţionale de mediere, începute cu vizitele efectuate de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier şi omologul său italian Federica Mogherini. Fostul preşedinte Shimon Peres, a avertizat, la rândul său că „nu poate exista niciun compromis cu terorismul”.

Zilele trecute trupele egiptene dislocate în Sinai au descoperit abandonate două lansatoare de rachete poziţionate în Rafah, pe partea lor de graniţă pentru a lovi Israelul. Câţiva locuitori au observat rachetele de semnalizare, avertizând forţele de securitate. Episodul confirmă cooperarea dintre Egipt şi Israel împotriva grupurilor jihadiste care au revendicat, împreună cu grupul Bait al-Maqdis, lansarea a cinci rachete în Negev.

Pe Înălţimile Golan o lovitură de obuz venită din Siria a cauzat incendiul unui depozit israelian, răspunsul fiind un atac cu rachete asupra poziţiilor armatei din Damasc. Israelul vrea mai ales evitarea unui război pe două fronturi.

În Hebron, Ramallah şi Ierusalimul de Est, pentru a doua zi la rând, grupuri de militanţi palestinieni au demonstrat luni în favoarea Hamas atacând cu bombe incendiare staţii şi puncte de control ale armatei israeliene.

Una dintre rachetele trase de Hamas a lovit un cablu de energie electrică în Fâşia Gaza, rezultând întreruperea furnizării de energie electrică de la o centrală israeliană către o zonă urbană mare din Fâşia Gaza. Rezultatul este o pană de curent pentru 70.000 de palestinieni care ar putea dura mai multe zile. Netanyahu a recomandat companiei de electricitate „să nu trimită tehnicieni pentru reparaţii într-o zonă de război, deoarece îşi pot risca securitatea personală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe