Comandouri israeliene au luat cu asalt zona de coastă a Fâşiei Gaza

Soldaţi israelieni în Hebron, Cisiordania, după ce au fost găsite corpurile a trei adolescenţi israelieni
Soldaţi israelieni în Hebron, Cisiordania, după ce au fost găsite corpurile a trei adolescenţi israelieni (HAZEM BADER/AFP/Getty Images)

Comandourile navalei israeliene au iniţiat, duminică, un raid asupra zonei de coastă a Fâşiei Gaza, demarând un schimb de focuri cu militanţii Hamas, primul din timpul ofensivei israeliene, notează Reuters

Forţele israeliene au atacat o poziţie din nordul teritoriului palestinian folosită pentru lansarea rachetele de rază lungă, când au fost surprinse de focul militanţilor islamici, potrivit unui comunicat al armatei israeliene. Comandourile forţelor navale au replicat şi au reuşit să distrugă lansatoarele de rachete. În timpul incidentului, patru soldaţi au fost răniţi uşor.

Hamas a anunţat că a deschis focul asupra forţelor israeliene când acestea se aflau încă în larg, stopând debarcarea soldaţilor.

Invazia terestră pe scară largă în Gaza rămâne o opţiune, anunţă Tel-Aviv-ul, mobilizând la graniţă 20.000 de soldaţi din rezervă. Cele mai mult atacuri israeliene au fost lansate din aer, lovind peste 1.200 de ţinte.

Grupul islamist Hamas a lansat sute de rachete în Israel, lovind mai adânc decât de obicei.

În ciuda vocilor internaţionale care cer încetarea conflictului, violenţele transfrontaliere nu dau semne că vor înceta prea curând. Consiliul de Securitate al ONU a cerut încetarea focului iar miniştrii de Externe Vestici se vor întâlni duminică pentru a discuta necesitatea unui armistiţiu.

Sirenele au sunat toată noaptea în Israel, trimiţând rezidenţii spre zonele sigure şi adăposturile anti-bombardament.

Avioanele israeliene au continuat bombardamentele în Gaza, inclusiv împotriva unui sediu de poliţie şi a unui departament de securitate, potrivit oficialilor palestinieni

O femeie şi o fetiţă în vârstă de trei ani au fost ucise în timpul atacurilor aeriene, aducând numărul de palestinieni ucişi, în mare parte civili, la 149.

Niciun israelian nu a fost ucis de cascada de rachete ale Hamas, care au fost în mare parte doborâte de către sistemul anti-rachetă Iron Dome. Israel a pus în funcţiune încă opt sisteme Iron Dome, sâmbătă, pentru a contracara salvele de rachete.

Rachete au fost trase sâmbătă noaptea către Israel şi dinspre graniţa nordică - din Liban. Armata israeliană a răspuns cu focuri de artilerie spre locul de lansare a rachetelor. Sudul Liban-ului este controlat de Hezbollah, o organizaţie musulmană şiită.

Hamas şi-a asumat responsabilitatea pentru rachetele lansate din Liban, deşi nu este clar în ce fel conlucrează cu grupul Hezbollah în cadrul atacurilor cu rachete asupra Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe