Măcel în Fâşia Gaza: peste 106 palestinieni ucişi, inclusiv 75 de civili

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Devastarea din Fâşia Gaza a atins cote critice, sâmbătă dimineaţă, când numărul palestinienilor ucişi în ultimele patru zile de bombardamente a depăşit 100, inclusiv 75 de civili, în timp ce Israelul nu dă nici un semn că ar înceta atacurile, în ciuda vocilor internaţionale care cer negocierea unui armistiţiu cu militanţii, notează Reuters.

Întrebat dacă Israelul ar putea înlocui bombardamentele aeriene din ultimele patru zile cu un război terestru, încercând să oprească rachetele militanţilor islamici, premierul Benjamin Netanyahu a replicat tăios: ”Cântărim toate posibilităţile şi ne pregătim pentru toate situaţiile”.

În urma unei convorbiri telefonice cu preşedintele american Barack Obama cu privire la cele mai sângeroase conflicte dintre israelieni şi palestinieni din ultimii doi ani, Netanyahu a respins orice fel de ”presiune internaţională”.

Vineri, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, i-a transmis îngrijorări omologului său israelian, Moshe Ya'alon, declarând că este îngrijorat ”cu privire la riscul unei posibile escaladări a situaţiei”.

”Toate taberele trebuie să facă tot ce este posibil să protejeze vieţile civililor şi să readucă calmul”, a accentuat Hagel.

Totuşi, numărul civililor, inclusiv al copiilor, ucişi în urma bombardamentelor aeriene este imens.

Un atac aerian israelian a ucis cinci tineri şi a rănit alte persoane dintr-o casă din tabăra de refugiaţi Jabalya în nordul Fâşiei Gaza, sâmbătă dimineaţă, potrivit medicilor.

O rachetă a rănit serios o persoană şi a vătămat alţi şapte israelieni în Ashdod, 30 de kilometri la nord de Gaza. Hamas a avertizat că va lansa rachete spre principalul aeroport al Tel Aviv-ului.

Sâmbătă dimineaţă, oficialii medicali din Gaza declarat că au fost ucişi peste 75 de civili, inclusiv 23 de copii, din totalul de 106 de persoane decedate în urma atacurilor aeriene israeliene începute marţi.

Printre victime se afla un bărbat descris de oficialii palestinieni drept un doctor şi farmacist. Un băiat de patru ani a fost de asemenea ucis când casa unui vecin a ajuns ţinta atacurilor. Doi alţi bărbaţi, în vârstă de 70 şi 80 de ani, au fost omorâţi într-un atac cu rachetă în Gaza, potrivit ministerului de Sănătate.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a îndemnat Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să ceară un armistiţiu.

Dar Israel a anunţat că este determinat să "pună capăt" atacurilor cu rachete intensificate luna trecută după ce forţele sale au arestat sute de activişti ai mişcării islamiste Hamas din Cisiordania. Operaţiunea a avut loc după răpirea a trei tineri israelieni, care au fost mai târziu găsiţi morţi. Crimele au fost atribuite palestinienilor. Un tânăr palestinian a fost ucis în Ierusalim într-un posibil atac răzbunător.

Campania Israelului va continua "până când suntem siguri că liniştea cetăţenilor israelieni se va întoarce”, a anunţat Netanyahu. Israelul a atacat peste 1.000 de ţinte din Gaza şi încă mai sunt multe de făcut".

Comandantul militar al Israelului, locotenentul general Benny Gantz, a afirmat că forţele sale sunt pregătite să acţioneze oricând este nevoie – o indicaţie care confirmă că poate trimite tancurile şi celelalte trupe terestre în interiorul Fâşiei Gaza.

Abbas, care are sediul în Cisiordania şi a ajuns la un acord de împărţire a puterii cu Hamas în luna iulie după ani de tensiuni, a cerut ajutorul internaţional: ”Autoritatea Palestiniană îndeamnă Consiliul de Securitate să emită rapid o condamnare clară a acestei agresiuni israeliene şi să impună imediat un angajament de încetare a focului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe