Afacerea EADS, freelancer-ul Georgescu şi prezidenţialele

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Un articol publicat de un român în ediţia germană a Huffington Post a făcut mare vâlvă. Lansat pe ultima sută de metri a prezidenţialelor, acesta leagă numele Elenei Udrea de dosarul EADS, reintrat de curând în atenţia publică. Freelancer-ul nu dovedeşte însă care este legătura dintre afacerea Greenfield, scandalul EADS şi Udrea. La fel cum nu explică care este implicarea liderului PMP în cazul HSBC-Expo Market Doraly.

Vlad Georgescu se prezintă ca freelancer pentru Huffington Post şi fost colaborator la publicaţii germane de prestigiu precum Spiegel online şi Handelsblatt, ziarist de investigaţii, cu experienţă de 20 de ani în economie şi tehnologie. El mai are competenţe în studii şi strategii de intelligence din surse deschise şi e angajat în firma HNDN Consulting, cu sediu la Chişinău şi birou de reprezentare în Germania, specializată în consultanţă, legislaţie, conferinţe în Republica Moldova şi spaţiul CSI . Omul este pasionat de alegerile prezidenţiale din România. Pe lângă celebrul articol din Huffington Post în care în prima jumătate vorbeşte despre cei implicaţi în scandalul EADS iar în a doua trece la un alt scandal de corupţie care nu pare să aibă nicio legătură cu primul, Georgescu a mai publicat pe 23 octombrie un articol în săptămânalul Der Freitag intitulat ironic ”Alegeri prezidenţiale în România. Merkel, spaima Carpaţilor”, care se vrea a fi pamflet şi abordează o falsă temă de campanie lansată de Realitatea TV: faptul că Angela Merkel îl va susţine explicit pe Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni, inclusiv printr-o vizită privată la Sibiu.

Articolul pare o tentativă de a o decredibiliza atât pe Merkel, cât şi pe Iohannis. ”Acesta trece în Occident, foarte posibil în mod foarte greşit, ca integru şi câştigătorul preferat pentru Merkel. Totuşi lui Iohannis ar trebui să-i fie frică pentru că toţi cei care au fost asiguraţi de încrederea lui Merkel, sunt deja ieşiţi din joc. Chiar şi aşa ultima vizită privată a unui cancelar german în România s-a sfârşit cu un dezastru politic în ţara carpatică”, scrie jurnalistul. Mai departe, el menţionează că ”micul Klaus – pentru că mare ar fi pentru Mama Merkel abia ca preşedinte român – a jignit de la TV milioane de oameni afirmând că profesorii care dau meditaţii şi nu-şi pot construi şase case din asta ca el au avut ghinion”. Georgescu pare să devină apoi agent electoral pentru Victor Ponta, arătând că ”amicii nu-l vor pe Ponta că este socialist. Aşa că Mutti Merkel trebuie să-l sprijine acum pe Iohannis şi să acţioneze ca Ponta-Killer, căci altfel următoarea vizită la Berlin a lui John Kerry va fi mai puţin şarmantă. Să nu mai vorbim de mina lui Obama”. Cu astfel de ”argumente” vine jurnalistul care continuă prin a aminti – deşi lucrurile n-au nicio legătură – că fostul cancelar Gerhard Schröder a făcut lobby vehement în 2004 pentru contractul între statul român şi EADS Deutschland care s-a ridicat la 743 milioane de euro.

Paralela halucinantă Schroder/EADS-Merkel/Iohannis continuă cu afirmaţia: ”Dar Merkel se va descurca pentru că Klaus n-a fost implicat în deal-ul EADS, ceea ce poate fi dovedit fără tăgadă pe baza celor şase imobile controversate… De ce Klaus deţine şase case cu sau fără meditaţii şi ce a făcut Schroeder cu EADS la Bucureşti nu trebuie s-o zguduie pe Angie. Miza sunt procentele pierdute de micul Klaus cu declaraţia despre Ghinionul profesorilor şi împiedicarea lui Ponta să ajungă la Bucureşti”.

Georgescu pare decis să-i lege pe Klaus Iohannis şi Elena Udrea cu orice preţ de scandalul EADS şi neaducând dovezi pare să facă un joc politic. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu obsesia preşedintelui Băsescu de a o absolvi pe Elena Udrea de orice vină şi de a-i urmări pe cei care au făcut pozele cu ea şi şefa DIICOT, Alina Bica, la Paris. Elena Udrea are numeroase puncte slabe, care s-au văzut din plin în această campanie, dar faptul că i-ar fi dat în calitate de ministru al Mediului un aviz unui multimilionar Iaciu, ignorând rapoartele anchetatorilor, potrivit cărora studiile de mediu au fost falsificate, nu are nicio legătură cu cazul EADS. Mai mult, DNA a infirmat că Gerhard Schroeder, Ion Ţiriac şi Elena Udrea, despre care Georgescu spunea că s-au implicat în semnarea contractului, au vreo calitate în acest dosar.

Cazul EADS trebuie investigat în justiţie iar cei care au păgubit statul cu o sumă imensă trebuie pedepsiţi, dar el nu trebuie folosit ca armă într-un joc politic.

Da, cazul EADS trebuie investigat în justiţie iar cei care au păgubit statul cu o sumă imensă trebuie pedepsiţi, dar el nu trebuie folosit ca armă într-un joc politic. În noul său articol din ”Der Freitag”, Georgescu recomandă jurnaliştilor şi organelor de anchetă să investigheze şi cazul de spălare de bani HSBC - Expo Market Doraly, în care ar apărea şi numele Elenei Udrea şi ar fi în joc 100 milioane de euro. Problema este că iar face acuzaţii fără să dea niciun argument, nicio dovadă. Pe site-ul Lifegen.de, Georgescu publică un articol pe această temă în care nu este pomenit niciodată numele Elenei Udrea, ci doar este descris procesul prin care banca HSBC şi omul de afaceri Gheorghe Iaciu au preluat controlul asupra SIF5.

Până nu vine cu fapte concrete care să arate cum a fost implicată Udrea în cele două dosare, nu putem să considerăm demersul său decât ca unul pur electoral menit să discrediteze doi candidaţi Udrea şi Iohannis.