Traian Băsescu: "Patru persoane şi cinci firme care apar în dosarul EADS apar şi în dosarul Microsoft"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Patru persoane şi cinci firme care apar în dosarul EADS apar şi în dosarul Microsoft, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu într-un interviu la Adevărul Live.

Abordând subiectul contractului pentru securizarea frontierelor încheiat în 2005 de Guvernul Năstase cu EADS, dosar în care sunt implicaţi Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Bejinariu etc. şi în care mita ar fi ajuns la 100 de milioane de euro, şeful statului a afirmat că acest dosar va face "o nouă parte de radiografie a clasei politice".

"Îmi dau seama că e un dosar în zona care radiografiază în continuare zona politică şi este necesar, pentru că populaţia nu va fi convinsă că are nevoie de o nouă clasă politică dacă nu vede. EADS va face o nouă parte de radiografie a clasei politice", a afirmat preşedintele.

Întrebat cum a fost posibil ca miniştrii din atâtea guverne diferite să ia parte la afacerea Microsoft, şeful statului a afirmat că miniştrii au fost uniţi de "aparat", de funcţionarii din aparat.

"Eu nu am date relevante pe cifra pagubei. Eu sînt convins că între Daniel Funeriu, acuzat de abuz în serviciu, şi doamna Andronescu - n-a existat nici o discuţie. La fel sînt convins că între Nica şi Sandu nu a existat vreo discuţie. Atunci ce i-a unit? Nu cumva aparatul, funcţionarii din aparat? Aici trebuie privit cu foarte multă atenţie. Lucrurile nu sunt neapărat o legătură între oamenii din partid, nu-şi predau ştafeta. Altceva îi leagă - oamenii de prin birouri. La abuzul în serviciu al lui Funeriu: nu putea să meargă ministrul să numere calculatoarele. El a primit o hârtie cu 5 semnături. Va rămâne ca procurorii să stabilească în ce constă abuzul", a declarat şeful statului, citat de Hotnews.

Preşedintele a mai afirmat că sistemul - prin sistem înţelegându-se cei din generaţia lui Pavel Abraham (fost şef al Poliţie Române şi actual avocat al familiei interlopului Bercea Mondialu n.r.), Dan Voiculescu (fondatorul Antenei 3, aflat în închisoare pentru fapte de corupţie), Dumitru Iliescu (urmărit penal într-un dosar al lui Hrebenciuc), Cătălin Voicu (senator PSD condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă) - este îngenunchiat.

"Sistemul e îngenuncheat, problema e cine îi taie capul?", s-a întrebat preşedintele.

Cât despre generaţia de politicieni tineri, preşedintele statului a afirmat că aceştia reprezintă "noua generaţie de oameni corupţi".

"Ei sunt o continuare oarecum inocentă, chiar dacă coruptă. Ei nu sînt însă sistemul vechi, ei sînt noua generaţie de oameni corupţi. Trebuie trataţi fără menajamente de instituţiile statului", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne