Traian Băsescu: "Trebuie dat ceasul înapoi şi verificate marile restituiri"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la Adevărul Live, că ar trebui verificate marile restituiri.

Pornind de la o întrebare ce viza dosarul restituirilor de păduri, dosar în care este implicat şi socrul premierului, Ilie Sârbu, şeful statului a opinat că acest caz în care sunt implicaţi "tata socru" şi Viorel Hrebenciuc e unul care trebuie să ne spună "Stop Joc."

"Trebuie dat ceasul înapoi şi verificate marile restituiri. Eu nu spun să nu se reia procesul, dar trebuie verificate marile restituiri. Am primit sute, mii de reclamaţii de la foştii proprietari. La păduri şi terenuri agricole.", a declarat preşedintele, citat de HotNews.

Preşedintele a mai susţinut că procedura cumpărării de drepturi litigioase "e foarte utilă în economie" dar nu şi în cazul retrocedărilor, pentru că au apărut reţele frauduloase.

Şeful statului a mai adăugat că unde şi după ce se constată neregulile, trebuie promovată revizuirea deciziilor de retrocedare.

"Este mult fals în acest proces şi el trebuie oprit şi eliminată povestea drepturilor litigioase. Uitaţi-vă la Fondul Proprietatea: am pus 20% din Portul Constanţa, din Electrica, din Transgaz - şi vă asigur că nu va fi îndestulător, va trebui să dăm şi cămaşa de pe noi.", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a mai opinat că şi tentativa de modificare a Codului Silvic este de rea credinţă, precizând că modificările nu se încadrează, în viziune lui, în categoria atentatelor la siguranţa generală, "câtă vreme nu generează o prăbuşire a statului şi o pierdere de teritorii", însă sunt, cu siguranţă, o pierdere de avuţie.

"Procesul de restituire s-a derulat în proporţie de circa 30%. Putem spune Stop, să vedem ce s-a întâmplat până acum - în mod deosebit m-aş uita la cei care au dobândit drepturile litigioase, aici a fost marea problemă şi aici m-aş aplica.", şi-a încheiat preşedintele alocuţiunea pe acest subiect.

Amintim că în dosarul retrocedărilor a 43.000 de hectare de teren reprezentând fosta moşie Ghica, sunt implicaţi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc - demisionat în urmă cu o săptămână din Parlament -, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, socru al lui Victor Ponta şi deputatul PSD Ioan Adam. De asemenea, procurorii suspectează de acte de corupţie o serie de judecători.