Alarmă în Golful Mexic, ecosistemul în pericol datorită deversărilor de petrol

(PIUS UTOMI EKPEI/AFP/Getty Images)

Sute de mii de litri de ţiţei se scurg dintr-un cargobot. Maxi–amendă companiei de transport maritim care deţine nava. Canalul Houston Ship Channel, în Texas, a rămas închis timp de cinci zile, se re-deschide astăzi.

O nouă alarmă în Golful Mexic după accidentul de sâmbăta trecută, 22 martie, care a cauzat pierderea, dintr-un cargo, a sute de mii de litri de ţiţei. Un accident pentru care compania de transport maritim care deţine cargoul va plăti o maxi-amendă. Au fost deversate în mare mai mult de 600.000 de litri de ţiţei forţând închiderea canalului Houston Ship Channel, în Texas.

Sancţiunea va veni în orice caz şi indiferent de rezultatul investigaţiilor efectuate de către agenţiile de stat şi federale, au comunicat autorităţile din Texas, deoarece legea consideră compania care se ocupă de transportul de petrol, în acest caz Kirby Inland Marine, răspunzătoare de accident. Rămân de stabilit cauzele accidentelor care au avut loc la o cisternă care transporta trei milioane de litri de ţiţei şi la o altă barcă, relatează La Stampa.

Canalul, după ce a fost închis timp de cinci zile, creând probleme la navigare - într-o zonă unde navighează în special cargourile care transportă ţiţei - a fost redeschis în primele ore ale dimineţii de azi, 29 martie. În ciuda operaţiunilor imediate de ajutor, situaţia este încă destul de îngrijorătoare şi există temeri cu privire la consecinţele pentru ecosistem. Incidentul de sâmbătă aminteşte de deversarea de petrol din 2010, atunci când un accident pe o platformă off-shore de la British Petroleum a provocat o hemoragie de aur negru în apele Golfului Mexic.

Acesta a fost unul dintre dezastrele naturale cele mai devastatoare din istoria modernă, care, în afară de faptul că a provocat moartea a 11 persoane, a avut repercusiuni grele asupra ecosistemului şi a economiilor locale. Incidentul a determinat autorităţile să efectueze o represiune privind concesiunile pentru exploatarea zăcămintelor de gaze cât şi a transportului de ţiţei.

Între timp, traficul revine la normal în Houston Ship Channel, deşi, incidentul din Golful Mexic atrage atenţia asupra pericolului la care este supus ecosistemul, unul dintre cele mai expuse de pe planeta noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe