Angola: o navă petrolieră dispărută, avioane şi nave la vânătoare de piraţi

Forţa europeană EUNAVFOR monitorizează zonele bantuite de pirati din nordul Africii.
Forţa europeană EUNAVFOR monitorizează zonele bantuite de pirati din nordul Africii. (ROBIN UTRECHT / AFP / Getty Images)

Se pare că nu mai există îndoieli referitoare la faptul că nava petrolieră Kerala este victima pirateriei, relatează vineri agenţia AGI. Nava, care circulă sub pavilion liberian dar aparţine unei companii din Grecia, a dispărut de pe radar sâmbăta trecută în timp ce se afla în largul coastelor Angolei.

"Marina militară este pe urmele piraţilor nu numai cu nave, dar, de asemenea, cu avioane”, a declarat un oficial la Radio Naţional Angola. "Credem că sechestrul a avut loc în jurul orei 19, sâmbăta trecută, la aproximativ 3,5 mile în largul coastei Angolei", a continuat ofiţerul. Este pentru prima dată când are loc un astfel de atac de piraterie în largul coastelor Angolei.

Sonangol, compania naţională de petrol pentru care lucra Kerala, a comunicat într-o notă că la bordul navei există 27 de membri ai echipajului de naţionalitate filipineză şi indiană. Petrolierul era încărcat cu motorină şi aştepta permisiunea să intre în portul Luanda pentru a descărca.

Atacurile piraţilor s-au intensificat în ultimii ani în Golful Guineea, în special în largul coastelor Nigeriei, cel mai mare producător de petrol din Africa. În decurs de câteva luni, atacurile s-au mutat tot mai mult spre sud, ultimul având loc în largul coastei Gabonului, creând probleme guvernelor ţărilor limitrofe Atlanticului.

În luna august a anului trecut, José Eduardo Dos Santos, preşedintele Angolei, a lansat un apel pentru creşterea eforturilor comune ale statelor din Golf în combaterea pirateriei, care, a declarat acesta, "pune în pericol explorarea de petrol off shore". Angola este a doua ţară din Africa cea mai mare producătoare de petrol.

Piraţii atacă de obicei petrolierele pentru a transfera încărcătura pe nave mai mici sau, uneori, răpesc marinarii pentru răscumpărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe