Alchimia bacteriană generează aur de 24 de carate

“Marea lucrare a iubitorului de metale”, Adam Brown, profesor asociat la MSU - o instalaţie care produce aur
“Marea lucrare a iubitorului de metale”, Adam Brown, profesor asociat la MSU - o instalaţie care produce aur (G.L. Kohuth / Michigan State University)

Un om de ştiinţă şi un artist lucrează cu o bacterie care tolerează metalele, numită Cupriavidusmetallidurans pentru a produce pepite de aur într-un bioreactor de sticlă.

Utilizând o soluţie de clorură de aur extrem de concentrată, o toxină naturală, cercetătorii au crescut bacteria într-o instalaţie de artă numită "Marea Operă a Iubitorului de Metal", care este şi un laborator portabil ce combină biotehnologia, arta şi alchimia.

"Noi ne ocupăm de alchimie microbiană - transformarea în aur - un metal solid şi preţios - a ceva ce nu are nicio valoare", a declarat biologul Kazem Kashefi de la Michigan State University (MSU), într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au recreat un proces despre care cred că ar avea loc în natură şi au descoperit că C.metallidurans poate rezista la concentraţii de clorură de aur de cel puţin 25 de ori mai puternice decât cele realizate anterior, transformând toxina în pepită de aur în termen de aproximativ o săptămână.

În instalaţie sunt incluse o serie de imagini realizate cu un microscop electronic ce foloseşte tehnici antice, prin aplicarea de frunze de aur în zonele unde a apărut alchimia bacteriană.

Artistul MSU Adam Brown descrie procesul ca o "neo-alchimie", şi spune că arta poate ajuta la impulsionarea anchetei ştiinţifice.

"Fiecare parte, fiecare detaliu al proiectului este o încrucişare între microbiologia modernă şi alchimie", a explicat el în comunicatul de presă. "Ştiinţa încearcă să explice lumea fenomenologică."

Ar fi prea scump să producem aur în acest fel, dar experimentul ajută la analizarea eticii ingineriei ştiinţifice a naturii.

"Arta are capacitatea de a ancheta şi a pune la îndoială impactul ştiinţei în lume, iar "Marea Operă a Iubitorului de Metal" exprimă direct preocuparea ştiinţifică, în timp ce încearcă să modeleze şi să schimbe biologia conform cu voinţa noastră, în cadrul vârstei postbiologice", a încheiat Brown.

Instalaţia a fost expusă la concursul de artă cibernetică, Prix Ars Electronica, din Austria.