Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, adoptată tacit de Senat

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Eugen Tomac, vizând revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin, a fost adoptat tacit de Senat.
Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul a adoptat tacit, la finele săptămânii trecute, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Senatorii vor lua oficial act de adoptarea tacită a proiectului de lege în prima şedinţă de plen din această săptămână, relatează Mediafax.

Proiectul de lege, iniţiat de deputatul Eugen Tomac, modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 şi prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, sau candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

În urma celui de al doilea tur de scrutin, va fi ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

''Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare'', susţine iniţiatorul proiectului de lege, preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Reamintim că revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost cerută în repetate rânduri de societatea civilă, inclusiv la protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv, pentru a preîntâmpina baronizarea ţării. Lupta pentru revenirea la două tururi se duce acum la CCR, mai multe persoane, printre care Clotilde Armand (USB) ridicând excepţii de neconstituţionalitate la legea alegerilor locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne