Alegeri în Rusia: Partidul lui Putin este pe cale să câştige majoritatea în Parlament. Comuniştii, pe locul al doilea

Doar 47% dintre ruşi s-au prezentat la vot
Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL METZEL/AFP/GETTY IMAGES)

Partidul care este la putere în Federaţia Rusă, Rusia Unită, este declarat favorit în alegerile legislative desfăşurate în acest weekend, potrivit primelor rezultate. După numărarea a 19% dintre voturi, Rusia Unită are 46,11%, urmată de Partidul Comunist cu 21,4% dintre voturi, potrivit Guardian.

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, Rusia Unită acumula 45,2% din voturi, situându-se înaintea comuniştilor, cu 21% din sufragii.

Conform noilor estimări, 47% din electorat s-a prezentat la vot.

Opoziţia a fost practic exclusă din alegerile legislative, după arestarea liderului său, Alexei Navalnîi, la începutul anului, urmată de o persecuţie politică la adresa reţelei sale de fundaţii şi ONG-uri care publicau anchete legate de corupţia oficialilor Rusiei Unite şi a lui Vladimir Putin.

Simpatizanţii opozantului Aleksei Navalnîi au cerut alegătorilor să voteze pentru candidaţii cel mai bine poziţionaţi, pentru a-i învinge pe cei ai Rusiei Unite, însă Rusia a făcut presiuni inclusiv asupra giganţilor Google şi Apple, cerându-le să retragă de pe platformele lor aplicaţia "Vot inteligent" care propunea liste de oameni care să minimizeze controlul exercitat de Kremlin asupra legislativului rus.

La precedentele alegeri legislative în 2016, Rusia Unită obţinuse 54,2%, în timp ce Partidul Comunist 13,3%.

Alegerile s-au desfăşurat şi în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia după căderea regimului Ianukovici. Ucrainenii cu cetăţenie rusă din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost transportaţi gratuit cu autocare şi cu trenul în regiunea rusă Rostov pe Don, situată în apropierea frontierei cu Ucraina, pentru a vota.

Publicaţia meduza.io a relatat că autorităţile ruse au eliberat paşapoarte ruseşti pe ultima sută de metri cu scopul de a creşte participarea la alegerile care au durat trei zile.

Ministerul ucrainean de Externe a criticat public rusificarea regiunii şi "participarea forţată" a cetăţenilor ucraineni la alegerile din Rusia şi organizarea de secţii de votare în peninsula ucraineană Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe