Alexandr Slusari: Datoriile salariale pun în pericol activitatea Î.S. „Calea Ferată”

.
. (Facebook - Transferoviar Calatori)
Epoch Times România
21.04.2021

Activitatea Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Căile Ferate ale Moldovei” ar putea fi întreruptă săptămâna viitoare în urma grevei generale. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) Alexandr Slusari, deputat în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căruia „în cadrul comisiei de anchetă pe Calea Ferată am constatat că datoriile salariale pun în pericol activitatea entităţii”.

„Evident că întreprinderea nu poate miza pe sprijinul sistemic şi consistent al Guvernului, cel puţin până în septembrie. În acest context, am propus ca, comisia noastră URGENT să se adreseze către CSE cu solicitarea alocării din bugetul de stat a unor subvenţii angajaţilor CFM, care lucrează de cinci luni fără remunerare.

Am formulat şi mecanismul. E nevoie de aproximativ 55 mln lei pentru a nu pierde cadrele valoroase de la această întreprindere strategică. Sper foarte mult ca în scurt timp iniţiativa mea va fi susţinută de toţi membrii comisiei, cu elaborarea unui mecanism, agreat de toţi”, se arată într-o postare a lui Slusari pe contul său de socializare.

Nu este prima dată când Alexandr Slusari vorbeşte despre situaţia de la Calea Ferată. Încă de la începutul anului, parlamentarul a menţionat că datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 mln lei, inclusiv datoriile salariale - 69 mln lei (nu 35 mln, cum au scris unele mass-media).

Totodată, entitatea respectivă dispune de active în valoare de circa 2 miliarde (nu cunoaşte cifra exactă nici APP, nici administraţia Căii Ferate). Administratorul întreprinderii nu a putut prezenta nici măcar aproximativ numărul terenurilor şi clădirilor care sunt gestionate de Calea Ferată şi care nu sunt utilizate în procesele tehnologice, a mai specificat atunci Slusari.

„Recunosc că situaţia de la Calea Ferată s-a agravat nu de ieri şi sunt foarte-foarte multe întrebări privind modul de administrare a entităţii în ultimii 10 ani. Sunt curios de ce până în prezent nu avem niciun dosar penal de rezonanţă pe acest subiect, finalizat în instanţa de judecată. Dar m-am convins azi că nici actualul management, desemnat pe criteriul loialităţii faţă de fostul preşedinte, nu poate sau nu vrea să scoată întreprinderea din criză”, a precizat Slusari la finele lunii ianuarie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor