Alunele protejează inima, scad riscul de deces prematur - studiu

Arahide.
Arahide. (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Vă plac alunele? Atunci avem o veste bună: alunele de pădure şi arahidele sunt pe cât de delicioase, pe atât de folositoare. Oamenii de ştiinţă din Olanda recomandă să consumăm cel puţin câteva grame de alune de pădure şi arahide pe zi, pentru că acestea ne pot proteja de afecţiuni ale inimii şi reduc în mod considerabil riscul de deces prematur.

Deşi studiile anterioare ale cercetătorilor au identificat deja existenţa unei legături directe între consumul de alune şi remedierea afecţiunilor cardiovasculare, o corelaţie evidentă dintre folosirea în alimentaţie a anumitor tipuri de alune şi combaterea unor boli specifice, a fost stabilită pentru prima dată de către comunitatea ştiinţifică.

În cadrul studiului desfăşurat de specialişti de la Universitatea din Maastricht au fost implicaţi peste 120.000 de bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 55-69 de ani. Timp de 10 ani experţii au observat îndeaproape starea de sănătate a participanţilor, constatând că cei care mănâncă zilnic cel puţin 10-15 de grame de alune de pădure sau arahide sunt cu 23% mai puţin expuşi la un risc de deces prematur.

Consumul regulat de alune poate să reducă cu 45% riscul unui deces prematur cauzat de cancer şi boli degenerative ale sistemului nervos, boli respiratorii (cu 39%) şi diabet zaharat (cu 30%).

Alunele sunt bogate în elemente indispensabile pentru o bună funcţionare a organismului nostru, cum ar fi acizii graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi, vitaminele C, A, D, E, K, PP, fibrele, antioxidanţii şi alţi compuşi biologic activi.

Cu toate acestea, experţii atenţionează că, spre deosebire de arahide, untul de arahide nu este folositor, deoarece conţine o cantitate mare de grăsimi hidrogenate şi sare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.