Ambasadorul rus la Bucureşti se abţine de la discursuri emoţionale

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a criticat vineri "unele" declaraţii ale oficialilor români pe tema rafinăriei Lukoil, acuzând că acestea nu au fost întotdeauna "echilibrate". Diplomatul rus a adăugat că se va abţine să comenteze declaraţiile autorităţilor române, "pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară."

"În ultima perioadă, în legătură cu situaţia din jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil şi a activităţii în România a companiei petroliere Lukoil în general, au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, al căror limbaj este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaţionale. Nu voi comenta aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară", a declarat diplomatul rus, potrivit Mediafax.

Oficialul rus a mai precizat că, "între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile, rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia".

Reamintim că la rafinăria Lukoil din Ploieşti au avut loc săptămâna trecută percheziţii într-un dosar vizând infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat ridicându-se la 230 de milioane de euro. De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov, şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

La momentul respectiv, ambasadorul rus nu s-a abţinut de la comentarii şi şi-a exprimat în mod public "îngrijorarea" faţă de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei Lukoil Petrotel, precum şi faţă de "atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie", în contextul anchetei derulate de procurori.

"O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei Lukoil din România", a adăugat Malginov, mistificând realitatea.

Procurorii NU au dispus oprirea producţiei, ci au doar au instituit sechestru, măsură menită să recupereze un prejudiciu adus statului român.

La rândul său, premierul Ponta, a ieşit şi el la rampă cu un discurs emoţional, criticându-i pe procurorii din Ploieşti. Premierul a afirmat că cei de la Lukoil nu ar fi fugit cu conductele în Rusia şi a insinuat că, prin instituirea sechestrului, procurorii au pus în pericol salariile a 3.500 de muncitori.

La o zi după declaraţiile lui Malginov şi ale lui Ponta, sechestrul a fost ridicat parţial însă ruşii au continuat să joace tare, reprezentanţii Lukoil ameninţând că vor pleca din România dacă sechestrul nu este ridicat total până vineri, adică azi.

Situaţia a fost tranşată de preşedintele Băsescu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, şeful statului le-a transmis ruşilor că fie respectă legile statului român, fie sunt liberi să se întoarcă la Moscova, dacă nu le convin legile de aici.

"Justiţia noastră e în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi doamne fereşte să se cedeze la ea, mâine aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă. Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri ... ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria", şi-a încheiat discursul preşedintele Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului a cerut Guvernului Ponta ca, dacă vineri Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

La o zi după declaraţiile lui Băsescu, rafinăria Lukoil Ploieşti a notificat Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de pornire a instalaţiilor tehnologice.