An electoral: Dragnea primeşte din nou bani pentru primari

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice cu 85 milioane lei, bani care vor fi repartizaţi autorităţilor locale prin ordin al ministrului de resort, Liviu Dragnea, pentru "asigurarea activităţilor pentru sezonul rece".

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară iar alocarea banilor a fost decisă în ultima şedinţă de guvern prin hotărâre, informează Mediafax.

Decontarea sumelor va fi efectuată pe baza documentelor justificative transmise de unităţile administrativ-teritoriale, se precizează în actul normativ.

Reamintim că, în prag de alegeri, primarii, persoane cheie în organizarea alegerilor au primit la a doua rectificare, bugetară 2,16 miliarde lei, la care s-au adăugat circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor UE. Aceste alocări au fost făcute în condiţiile în care economia României a intrat în recesiune tehnică, principala cauză fiind lipsa investiţiilor.

Mai menţionăm în context, că Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi şef de campanie electorală al PSD a fost acuzat recent că ar fi încercat să cumpere primari ACL la Iaşi, ministrul promiţându-le acestora că le va semna contractele pentru diverse proiecte, în schimbul trecerii la PSD.

"Într-o ultimă încercare disperată de a cumpăra primari, PSD l-a adus la Iaşi pe Dragnea, ca să fie cumpărătorul-şef. Primarii erau neîncrezători, pentru că până acum oferta PSD era fără bani, doar cu promisiuni. Văzând că nu au spor în recolta de primari, şi-au chemat şeful în ajutor de la Bucureşti. A fost o întâlnire la un restaurant ieşean ieri (miercuri - n.r.), la care au participat circa 60 de primari, 43 de la PSD, iar restul de la PNL şi PDL. Pe fiecare în parte i-a luat la întrebări domnul Dragnea. I-a întrebat ce proiecte au la ei în localitate, iar toată discuţia s-a axat în jurul unei singure fraze. Domnul Dragnea le-a spus aşa: 'Dacă semnaţi adeziunea la PSD azi, şi eu semnez contractele''”, relata la începutul lunii Cristian Adomniţei, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Pentru a facilita transferul de primari de la un ACL la PSD, Guvernul a dat faimoasa Ordonanţă 55, care permite migraţia aleşilor locali la alte partide fără a-şi pierde mandatul. Actul normativ, cunoscut îndeobşte sub titulatura de ordonanţa traseismului local a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.