Băsescu: Mesajul Victoriei Nuland e clar - Să nu credeţi că ne puteţi chema să va apărăm, iar pe de altă parte va şubreziţi ţara

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că declaraţiile făcute în cursul zilei de joi de subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, sunt extrem de clare şi au vizat şi România, în ciuda propagandei PSD că acestea l-ar fi vizat doar pe premierul Ungariei, Victor Orban.

"O să abordez şi un alt subiect pe care îl văd tratat în termeni propagandistici şi mă refer la declaraţia doamnei Nuland. Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău a oamenilor politici de la Victor Ponta la parlamentari obişnuiţi sau purtători de cuvânt ai PSD. Remarca dnei Victoria Nuland include şi România. Nu numai România, dar include şi România", a precizat Traian Băsescu.

Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a adăugat şeful statului, dând exemplu dosarul Microsoft care arată la ce nivel ajunge corupţia şi cum se distribuie resursele obţinute din corupţie.

"Ce mă îngrijorează este respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic care acum nu mai vine de la preşedintele României, considerat de multe ori atac politic, poate vă convingeţi că e o realitate şi că toate instituţiile care luptă contra corupţiei trebuie sprijinite. Corupţia e o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi un caz cum e Microsoft este o probă până la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie cel puţin teoretic resursele obţinute din corupţie", a adăugat Băsescu.

Şeful statului susţine că prima cauză pentru care Ucraina a ajuns unde a ajuns este corupţia şi le-a atras atenţia celor care nu se regăsesc în declaraţia Victoriei Nuland, care este mult mai complexă decât o simplă atenţionare, că dna Nuland vorbeşte de Parlamente care împiedică justiţia.

"Parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, trebuie să aduc eu aminte de Vosganian, de Borbely, Paul Dobre şi alţi parlamentari care stau pitiţi în spatele votului parlamentarilor. Cine o trebui să îi spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari declaraţi incompatibili şi care stau încă pitiţi în parlament, şi poate îşi dă seama şi dl Iohannis de lucrul ăsta? Cine să îi spună lui Ponta sau lui Iohannis că avem parlamentar condamant cu suspendare, dar membru în Comsia Juridică a Parlmentului?", întreabă retoric Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele susţine că un element extrem de rău primit de toate cancelariile este rectificarea bugetară - semnalul discreditării tuturor mesajelor noastre că avem nevoie de NATO.

"Peste 2 miliarde sunt împrăştiate electoral către primari, iar armatei i se alocă foarte puţin. Foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem atunci când vorbim că avem nevoie să fim sprijiniţi de aliaţi pentru a consolida flancul estic. Sunt lucruri care se fac lipsite de responsabilitate, în detrimentul securităţii naţionale, într-un moment în care cerem tuturor să beneficiem de articolul 5, dar ăla unul care le cere la toţi să nu ia măsuri minimale pentru a-şi consolida capacitatea de a face faţă la riscuri pentru securitatea naţională", a precizat Băsescu, făcând referire la ultimele măsuri electorale luate recent de Guvernul Ponta.

Preşedintele este de părere că nimeni nu o să rişte viaţa militarilor lui atunci când tu ca stat care reclami nevoia de sprijin arunci banii în campanie, sacrifici investiţii, securitate naţională, pentru voturi.

"Să ţineţi minte ce v-am spus. Mesajul primit e extrem de clar, nu vă băgaţi sub plapuma art. 5 să credeţi că ne puteţi chema să vă apărăm, iar pe de altă parte vă subreziţi ţara. Eu cred că trebuie să se revină la o abordare foarte serioasă şi mai puţin electorală pentru că nu sunt vremuri uşoare, suntem într-o regiune în care avem o criză de securitate, cu vecini imprevizibili", a concluzionat Traian Băsescu.