Anatol Şalaru: Nu merg la investirea lui Dodon, voi colabora cu el doar instituţional

Şalaru nu va merge la inaugurarea lui Dodon în funcţia de Preşedinte al RM deoarece fostul socialist ar reprezenta interesele Kremlinului. Niciun şef de stat străin nu va veni la festivitatea din 23 decembrie, în schimb va veni Rogozin şi reprezentanţi din Belarus şi Ungaria.
Anatol Şalaru.
Anatol Şalaru. (facebook.com/ministerul apărării al rm)

Ministrul Apărării Anatol Şalaru susţine că nu va merge la ceremonia de investire a lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova care va avea loc pe 23 decembrie, deoarece el a câştigat alegerile prezidenţiale prin fraudă şi manipulare. Viceprim-ministrul Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin nu va lipsi de la eveniment.

„Am primit invitaţia de a participa la investirea noului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Cu multă plăcere anunţ că nu voi merge la această festivitate. Igor Dodon nu este preşedintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituţional cu el”, scrie ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Anatol Şalaru notează că respectă instituţia Preşedintelui şi respectă legile care reglementează relaţiile dintre şeful statului şi ministrul Apărării. „Dar Igor Dodon a câştigat această funcţie prin minciună şi manipulare şi prin urmare, el nu este preşedintele meu, este doar reprezentantul intereselor Federaţiei Ruse.”

Notabil este faptul că niciun şef de stat străin nu va veni la inaugurarea lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte. În schimb va veni Rogozin şi reprezentanţi din Belarus şi Ungaria.

„La ceremonia de învestitură se preconizează un număr mare de delegaţii străine din ţările CSI şi UE, viceprim-miniştri, deputaţi şi conducători de parlamente. Printre oaspeţi vor fi şi viceprim-ministrul Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusii, viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjen, alţi oaspeţi de onoare”, scrie socialistul Ion Ceban pe o reţea de socializare, menţionând că informaţia va mai fi actualizată pe parcursul zilei.

Ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al R. Moldova va avea loc vineri, 23 decembrie, la ora 13.00, la Palatul Republicii. Potrivit Legii privind învestitura preşedintelui R. Moldova, şeful ales al statului va depune jurământul constituţional în faţa membrilor Parlamentului, judecătorilor Curţii Constituţionale şi va rosti un discurs. Ulterior, şeful statului va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.