Anatol Şalaru: România ar trebui să înlocuiască Rusia în Republica Moldova

Fiind în vizită la Craiova, Anatol Şalaru a atenţionat despre intenţiile Rusiei de a transnistriza Moldova şi a ţine sub ameninţare ţările din regiune, şi a precizat că unica soluţie pentru moldoveni este România – UE – NATO.
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării (facebook.com / anatol.salaru)

Fostul ministru al Apărării al R. Moldova, Anatol Şalaru preşedinte al grupului de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale care intenţionează să reprezinte interesele unioniştilor şi a celor care doresc să facă parte din UE, susţine că dacă România până în 2018 nu se va implica masiv în Republica Moldova, există riscul ca Dodon şi cu acoliţii lui să câştige alegerile parlamentare ceea ce va reprezenta un dezastru pentru parcursul european, şi va avea drept consecinţă transnistrizarea Moldovei.

În opinia fostului demnitar, "Dodon împreună cu Putin vor să facă o federalizare în Republica Moldova. Transnistria să aibă drept de veto, Găgăuzia să aibă drept de veto şi atunci parcursul european al RM va fi blocat mulţi ani, iar Putin asta vrea, să facă un cap de pod în Transnistria, să-şi mărească armata şi să ţină într-o ameninţare continuă Ucraina, România, Ungaria şi alte ţări din această zonă. Rusia vrea să facă Novorusia….”

“Unii dintre politicieni din Moldova, susţin ceva greşit şi anume: “cu cât populaţia este mai săracă, cu atât îşi va dori mai mult unirea”. Eu sunt de altă părere şi anume, cu cât populaţia este mai săracă, cu atât este mai influent Putin în Moldova, cu atât mai influent este Dodon”, a declarat Şalaru într-un interviu pentru Cuvântul Libertăţii

România ar trebui să înlocuiască Rusia din Republica Moldova. În 1940, România a plecat din Basarabia, nu pentru că ar fi vrut, ci pentru că a fost alungată de Rusia, pentru a evita un război cu Rusia. “Mulţi i-am auzit spunând să aducem Basarabia acasă, dar mesajul nostru este să aducem România acasă, în Basarabia, pentru că Basarabia nu a plecat.”

“România trebuie adusă acasă sub formă de economie, investiţii, locuri de muncă, justiţie, DNA, sub forma de unificare a sistemului energetic, prin unificarea sistemului educaţional, a sistemului de sănătate, prin unificarea mentalităţilor. Astăzi există peste 50% din cetăţenii Republicii Moldova care nu au văzut niciodată România.”

Fostul ministru al Apărării atenţionează că Federaţia Rusă continuă să pună condiţii R. Moldova de a nu se apropia de NATO, a renunţa la Acordul de Asociere cu UE, şi la perspectiva europeană fiindcă pe cei de la Kremlin nu îi interesează respectarea drepturilor omului, pe ei îi interesează doar să recâştige influenţa în Moldova pentru a-şi putea consolida capul de pod din Transnistria.

“Republica Moldova în conformitate cu Constituţia este stat neutru s-a autodeclarat stat neutru, dar în realitate nimeni nu ne-a recunoscut ca stat neutru, pentru că pe teritoriul nostru avem armată de ocupaţie.

Rusia de fiecare dată ne aduce aminte că suntem stat neutru că nu ne putem apropia de NATO, colabora cu NATO, să deschidem nicio misiune NATO în Moldova, dar în acelaşi timp, Rusia pune piedici în calea recunoaşterii neutralităţii noastre”, a specificat preşedintele grupului de iniţiativă al noului partid care îşi propune apărarea intereselor alegătorului român, unionist, concluzionând că dacă Rusia ar dori ca R. Moldova să fie cu adevărat neutră, atunci şi-ar retrage armata ilegală din Transnistria şi ar fi prima ţară care ar recunoaşte neutralitatea RM.

În context, Anatol Şalaru notează că în prezent relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia sunt foarte încordate şi unica soluţie, chiar şi pentru Transnistria, care exportă 65% din toată producţia în România şi UE, dar şi pentru toţi moldovenii este direcţia: România – Uniunea Europeană – NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe