Ancheta făcută la Bacău în cazul copilului legat de pat în spital: medicii au procedat corect

Aparatură medicală
Aparatură medicală (Epoch Times România)
Flori Mladin
06.01.2014

La controlul făcut de către Direcţia de Sănătate Publică şi Protecţia Copilului la Spitalul Judeţean din Bacău s-a constatat că medicii au procedat corect legându-l pe băieţel de pat cu un ham, acest lucru având scopul de a evita pericolul ca micuţul de doi ani să se rănească. În urma anchetei făcute, inspectorii DSP au hotărât însă să închidă şase saloane de la Secţia de Pediatrie timp de 72 de ore, datorită mizeriei din saloane şi igrasiei de pe pereţi.

După apariţia unor imagini cu un copil de doi ani legat cu hamul de pat, Direcţia de Sănătate Publică, cât şi Protecţia Copilului au început să facă controale la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Bacău.

"M-am deplasat la sediul secţiei de pediatrie. Întrebarea a fost aceea dacă copilul a fost legat pe o perioadă mai mare de timp. Din spusele acestora, a fost o măsură temporară, numai pentru a fi copilul în siguranţă. Sigur, acest lucru are foarte multe explicaţii în ceea ce înseamnă siguranţa copilului. Ce înseamnă această perioadă scurtă de timp? –Sunt proceduri medicale pe care dumnealor le au, le aplică şi numai în asemenea situaţii de urgenţă pot să aplice asemenea tratament", a afirmat Sorin Bârlădeanu, director DGASPC Bacău.

"Referitor la dispozitivul cu care a fost legat acel copil, din verificările efectuate, nu este unul improvizat, ci unul care are acest scop din producţie şi deoarece acest copil nu era însoţit de mamă, personalul a utilizat dispozitivul pentru evitarea eventualelor accidentări în perioada în care personalul medical a fost implicat în alte activităţi", a precizat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii afirmă, însă, că pacienţii nu trebuie legaţi de pat indiferent de situaţie.

"Pacienţii nu trebuie să fie legaţi de pat în nicio situaţie, mai ales că vorbim de un copil. Din păcate nu am toate informaţiile la dispoziţie, dar am înţeles că Arafat a precizat că se va efectua un control. Atitudinea e reprobabilă şi ştiu că au mai fost situaţii, au fost luate măsuri, sper că asemenea lucruri să nu mai existe", a menţionat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a cercetat şi alte aspecte ale activităţii desfăşurate în spital şi a descoperit mai multe nereguli în şase saloane la Secţia de Pediatrie.

"S-au constatat abateri la normele igienico-sanitare, prevăzute de ordinul Ministerului Sănătăţii. La 6 saloane de la pediatrie au fost constatate zone de igrasie în partea în care a fost făcută o extindere şi a fost inclus balconul în cadrul secţiei. Cele 6 saloane au fost închise şi s-a dispus efectuarea lucrărilor de igienizare în termen de 72 de ore", a menţionat Anda Dumitrescu.

Consiliul Judeţean Bacău, în subordinea căruia se află spitalul, va demara o anchetă la începutul acestei săptămâni.

Directorul medical al Spitalului a declarat: "Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratamentul, în prezent boala fiind în involuţie".

Sorin Bârlădeanu, director la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău, a afirmat că băieţelul a fost adus la spital de către mama sa, care era şi ea bolnavă, astfel fiind în imposibilitatea să stea împreună cu copilul.

Conform sursei citate, copilul a fost diagnosticat cu faringită acută, iar mama acestuia a fost internată simultan într-o altă secţie a spitalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor