Andrei Spînu: Guvernul R. Moldova va face tot posibilul pentru a nu permite sistarea livrărilor gazelor naturale

Rusia exploatează slăbiciunile energetice ale R. Moldova, naivitatea şi relaxarea guvernării după semnarea contractului, consideră Dionis Cenuşă.
Andrei Spînu, Secretarul General al Guvernului R. Moldova
Andrei Spînu, Secretarul General al Guvernului R. Moldova (gov.md)

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunţat marţi, că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgenţă, susţinând plăţile Moldovagaz pentru ultimele două luni, după ce întreprinderea rusă a cerut Moldovei să plătească în două zile datoriile acumulate la gaze pentru octombrie şi noiembrie curent, în caz contrar, va suspenda livrările de gaze.

În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a menţionat că Guvernul tratează securitatea furnizării gazului în R. Moldova cu toată responsabilitatea şi va face tot posibilul pentru a nu permite sistarea livrărilor gazelor naturale în ţară.

„Regret modul prin care Gazprom a decis să notifice Moldovagaz. Voi trimite o scrisoare oficială către Gazprom pentru a informa compania despre paşii care urmează să fie întreprinşi”, a adăugat Spînu, subliniind că la următoarea şedinţă de Parlament, proiectul de modificare a bugetului şi alocarea sumei de un miliard 700 de milioane către Energocom va fi votată în lectura a doua, iar banii vor deveni disponibili.

În perioada stării de urgenţă, conform dispoziţiei Comisiei Situaţiei Excepţionale, s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom, iar din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiţi pentru a cumpăra gaze din surse alternative. În prezent, banii rămaşi vor fi folosiţi de către autorităţi pentru a susţine plăţile curente ale Moldovagaz.

În opinia politologului Dionis Cenuşă, guvernarea PAS s-ar fi lăudat prea devreme şi prea mult pe subiectul livrărilor gazelor. „Regimul de urgenţă în energie a expirat, iar autorităţile nu au prezentat niciun plan de acţiuni privind fortificarea securităţii energetice, anunţat anterior.”

Astfel, Rusia exploatează nu doar slăbiciunile energetice ale ţării, dar şi naivitatea, pe de o parte, şi relaxarea guvernării după semnarea contractului, pe de altă parte, opinează analistul.

De menţionat că Gazprom a anunţat că va sista gazele naturale pentru R. Moldova înaintea vizitei preşedintei Maia Sandu la Bucureşti dar şi după înfrângerea zdrobitoare a socialiştilor în alegerile pentru şefia primăriei Bălţi, desfăşurate duminică, 21 noiembrie.

Candidatul socialiştilor şi comuniştilor Nesterovschi a acumulat la Bălţi doar 14 la sută din sufragii, acolo unde întotdeauna obţineau 80-90 la sută din voturi, ceea ce în opinia analiştilor de la Chişinău ar fi o catastrofă, întrucât Blocul comuniştilor şi Socialiştilor au mizat foarte mult pe victorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe