Andrian Candu: Comisia de la Veneţia face doar expertiza juridică şi tehnică a proiectelor de lege

Comisia de la Veneţia, ajunsă la Chişinău, se confruntă cu două opinii diferite: guvernare susţine că modificarea sistemului electoral ar fi benefic pentru Moldova, iar opoziţia şi societatea civilă arată că sistemul electoral nu ar trebui modificat.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (captură foto / privesc.eu)

Delegaţia Comisiei de la Veneţia, care se află la Chişinău într-o vizită de trei zile, 9-11 mai, este o echipă mixtă a Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR. Din componenţa delegaţiei Comisiei de la Veneţia fac parte Oliver Kask Estonia), Eirik Holmoyvik (Norwegia), Thomas Markert, Secretar General al Comisiei de la Veneţia, Pierre Garrone, Şeful Departamentului partide politice şi alegeri. OSCE/ODIHR este reprezentat de Oleksii Lychkovakh, consilier electoral şi Tatyana Bogussevici, expert.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au avut deja întrevederi cu reprezentanţi ai opoziţiei, membri au fracţiunii Partidul Nostru, membri ai Partidului Platforma DA, membri PAS, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, precum şi cu unii parlamentari din opoziţie. Joi urmează să se mai întâlnească şi cu reprezentanţii Ministerul Justiţiei, ai Comisiei Electorale Centrale, cu preşedintele Dodon şi cu toate partidele parlamentare.

„Începând de vineri, 5 mai, discutăm despre schimbarea sistemului electoral în sistem mixt” a declarat Candu, adăugând că „menirea Comisiei de la Veneţia ţine de expertiza juridică şi tehnică a proiectelor de lege care au fost iniţiate în Parlamentul Republicii Moldova. Comisia de la Veneţia vine cu recomandări şi sugestii juridice şi tehnice pe marginea acelor proiecte de lege. Comisia de la Veneţia nu vine cu recomandarea să fie sau nu schimbat sistemul. De aceea discuţiile opoziţiei de a schimba sau nu sistemul electoral, nu stau pe agenda discuţiilor cu Comisia de la Veneţia”.

În cadrul întrevederii de marţi seara, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase a susţinut poziţia comună a opoziţiei cu privire la neadmiterea în interesul unui singur om şi a partidului pe care îl controlează a schimbării sistemului electoral, reiterând solicitarea comună de retragere imediată a proiectelor de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament. „În acelaşi context PPDA a prezentat interlocutorilor Declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional, semnată de cinci partide de opoziţie, susţinută şi de alte entităţi politice şi civice”, se arată într-un comincat PPDA.

Tot marţi seara, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritatea, Maia Sandu a avut o discuţie cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Aceasta a ţinut să precizeze că îi va „atenţiona cu privire la riscul instaurării unei dictaturi în Republica Moldova. Colegii mei vor fi în faţa Parlamentului. Vă îndemn să mergeţi şi astăzi pentru a cere retragerea proiectelor de lege de schimbare a sistemului electoral”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii „Partidul Nostru”, Ilian Caşu, Comisia de la Veneţia ar rămâne sceptică în privinţa iniţiativei lui Plahotniuc-Dodon de modificare a sistemului electoral. Mai mult decât atât, aceasta consideră că proiectul în cauză doar va fortifica puterea oligarhului slăbind partidele politice. „Noi am expus îngrijorările noastre şi am explicat cui îi revine în Republica Moldova să modifice sistemul electoral, sigur că îi convine doar lui Plahotniuc”, notează ru1.md. Citat de unimedia.info.

Mai mulţi reprezentanţi ai unor partide politice atât parlamentare, cât şi extra-parlamentare au semnat o declaraţie privind consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional. În apelul lor, semnatarii, Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma DA şi Partidul Nostru, au venit cu un apel către cetăţenii Republicii Moldova de acasă şi din diasporă, Comisia de la Veneţia, partenerii de dezvolatre, organizaţiile internaţionale, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, solicitând retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament.

Menţionăm că opinia Comisiei de la Veneţia va fi finalizată la mijlocul lunii iunie. Între timp în faţa Parlamentului zeci de cetăţeni, alături de societatea civilă protestează deja de cinci zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe